Monti wijst voorstellen bonden af

Europees commissaris Monti (mededinging) wil dat de Europese voetbalunie en de wereldbond FIFA nieuwe voorstellen formuleren over de aanpassing van het transfersysteem. In een brief stuurt de Italiaan de bonden in feite weer terug naar de onderhandelingstafel met de internationale spelersvakbond FIFPro. Hij wil dat UEFA/FIFA het eens worden met de `werknemers'. Dit moet gebeuren binnen de werkgroep Taskforce, waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd.

Volgens een adviseur van de UEFA zal de Europese Commissie dit jaar zeker geen besluit nemen over een nieuw transfersysteem voor het profvoetbal. Monti vraagt eerst meer duidelijkheid over arbitrage na het verbreken van contracten. Volgens een zegsman van de FIFPro is er echter geen sprake van een gewijzigde deadline.

Monti wilde oorspronkelijk dit jaar nog een nieuwe transferregels invoeren. Na overleg met UEFA en de wereldvoetbalbond FIFA heeft hij echter aangedrongen op garanties dat spelers, na een uitspraak van een arbitragecommissie over het verbreken van een contract, altijd nog naar de burgerrechter kunnen. Om de Europese Commissie tegemoet te komen, stelden de voetbalbonden eerder voor om transfers af te schaffen voor spelers onder de achttien jaar. Ook zou een profcontract nog maximaal drie tot vijf jaar mogen duren, vooral voor spelers tussen de 18 en 24 jaar. Tevens zijn er nieuwe voorstellen gedaan voor arbitrage.

De teleurgestelde Monti vindt dit niet ver genoeg gaan daar waar het gaat om de vrijheid van de werknemers, te weten de spelers. Juist omdat het huidige transferstelsel het vrije verkeer lang niet altijd garandeert, is het volgens Monti in strijd met de Europese verdragen.

De Italiaanse Eurocommissaris vraagt ook meer informatie over de werkelijke opbrengst van jeugdopleidingen van kleinere profclubs. De bonden UEFA en FIFA beroepen zich er voortdurend op dat het huidige transferstelsel juist de belangrijkste inkomstenbron is voor kleinere clubs, die dienen als kweekvijver van jonge voetbaltalenten.

Complicatie is dat de Europese koepel van spelersvakbonden, FIFPro, de voorstellen van UEFA en FIFA niet onderschrijft.