Israël ziet af van wraak voor aanslag

Israël heeft vannacht besloten af te zien van verdere vergeldingsacties voor Palestijnse bomaanslagen bij Kfar Drom en Hadera tegen bussen waarbij deze week vier doden vielen en tientallen mensen werden gewond.

Tijdens een zitting van het veiligheidskabinet vannacht kreeg premier Ehud Barak wel een vrijbrief om militaire acties te ondernemen tegen Palestijnen die verantwoordelijkheid dragen voor dergelijke terroristische aanslagen. Jeruzalem is tot de conclusie gekomen dat spectaculaire raketaanvallen uit helikopters op Palestijnse doelen, die rechtstreeks door de CNN en Arabische tv-stations worden uitgezonden, Israël meer politieke schade dan militaire winst opleveren. Onder de invloed van deze beelden riep Egypte zijn ambassadeur uit Tel Aviv terug terwijl Isra¨­el ook Amerikaanse kritiek moest absorberen. Israël gooit nu de strijd tegen de Palestijnse onafhankelijkheidsopstand over een andere boeg. De militaire acties tegen de Palestijnen zullen zo geruisloos mogelijk worden en zo min mogelijk sporen achterlaten.

Jeruzalem maakt zich groeiende zorgen over de Amerikaanse evenwichtspolitiek. Via CNN moest Jeruzalem in eerste instantie van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright voorstellen horen ter kalmering van de situatie. In dat Amerikaanse pakket zit het idee om bufferzones te scheppen tussen Israël en de Palestijnen. Politieke kringen in Jeruzalem vrezen dat dit een Amerikaanse opening is om VN-waarnemers of een internationale troepenmacht tussen Israël en de Palestijnen te stationeren.

Geconfronteerd met groeiende internationale kritiek, ook op de straffe economische maatregelen tegen de Palestijnen, vatte Israël vannacht de militaire dialoog met de Palestijnen op hoog niveau weer op. De Israëlische onderminister van Defensie, Efraim Sneh, ontmoette bij de grenspost Erez twee hooggeplaatste Palestijnen. Onderwerp van gesprek was het terugdraaien van het niveau van geweld, na de ernstige incidenten van gisteren waarbij twee Israëlische soldaten en zeker twee Palestijnen werden gedood. Sneh zei vanmorgen dat deze ontmoetingen zullen doorgaan.

Israël vatte gisteren een bomaanslag op een gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse commandopost in de Gazastrook heel ernstig op. Volgens Israëlische militaire kringen wisten de Palestijnse militairen in de post dat een aanslag op handen was. Zij vluchtten net daarvoor. Een Palestijnse officier die niet snel genoeg was, kwam met een Israëlische officier om het leven. Deze gezamenlijke commandoposten werden in het leven geroepen na het akkoord van Oslo en zijn zenuwcentra voor militaire coördinatie tussen de partijen. Na dit incident gaf Israël de Palestijnen opdracht alle gezamenlijke posten te ontruimen. Zonder orders van Arafat weigerden de Palestijnen hieraan gehoor te geven. Vanmorgen zeiden militaire kringen dat Israël niet langer zal aandringen op de uitzetting van de Palestijnen. Dat is kennelijk het resultaat van de hervatte militaire dialoog van gisteravond.

Ondertussen blijven de incidenten zich in hoog tempo opvolgen. Gisteravond werd na een week rust de stadswijk Gilo in het geannexeerde deel van Jeruzalem weer vanuit Beit Jalla onder vuur genomen. Israëlische troepen beantwoordden het Palestijnse vuur. In Nablus ontplofte een bom in de auto van een Hamas-bomspecialist die drie uur eerder door de Palestijnen op vrije voeten werd gesteld. Hamas heeft Israël voor deze aanslag wraak aangezegd. Israël zegt niets met deze aanslag te maken te hebben. Vanmorgen werd in Jenin een belangrijk lid van Arafats Al-Fatah gedood. De Palestijnen zeggen dat Israël een raket op zijn huis afschoot. De Israëlische politie waarschuwt nadrukkelijk voor nieuwe bomaanslagen in Israël.

Sedert gisteren heeft de directie van de Israëlische staatsradio en TV besloten interviews met Palestijnen te verbieden. Deze maatregel is genomen om het moreel van de Israëliërs op te krikken. In een radioprogramma juichten de meeste ondervraagde Israëliërs dit besluit toe. ,,Tijdens de tweede wereldoorlog interviewde de BBC toch ook geen Duitsers'', werd gezegd ter illustratie van het gevoel van oorlog tussen Israël en de Palestijnen.

    • Salomon Bouman