Internationaal

LONDEN

Winstwaarschuwingen van de technologiefondsen Sagem en Parijs en Sema in Londen en Parijs zonden vanmorgen een schokgolf door de Europese technologiesector.

De beurzen waren juist met stijgingen begonnen in verwachting van een hoger Wall Street, dat gisteren wegens Thanksgiving gesloten was. Maar de koersval van Sema, met 44 procent rond het middaguur, bedierf de stemming. De omzet in dit fonds was goed voor een zesde van de totale Londense beurs. Softwarehuis Logica verloor ruim tien procent. De FTSE-index was 0,5 procent hoger op 6.324 punten.

FRANKFURT

De Duitse beurs had minder last van de computer-angst. De Neuer Markt verloor aanvankelijk 3 procent, maar kwam tegen de middag toch op een winst van 2 procent op basis van een verwachte hogere opening van de Nasdaq-index vanmiddag. De DAX-index was 0,9 procent hoger op 6.661 punten, mede dankzij een licht herstel van Deutsche Telekom met 0,7 procent.

PARIJS

Door een enorme toevloed van verkooporders werd de handel in computerfirma Sagem na een winstwaarschuwing gestaakt. Na hervatting van de handel noteerde het fonds een verlies van 35 procent. Ook het Brits-Franse Sema gaf een waarschuwing en kelderde met 44 procent. Cap Gemini, France Telecom en Alcatel moesten in het kielzog terug, met verliezen van meer dan 2 procent. Andere fondsen zorgden ervoor dat de CAC-index toch op peil bleef, met een winst van 1,2 procent op 6.124 punten.

TOKYO

De effectenbeurs van Tokyo heeft vanmorgen een kleine winst laten zien. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 14 punten (0,1 procent) tot 14.315. De beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street, waar gisteren niet werd gehandeld. Tokyo was toen ook dicht.

De inspiratie kwam uit Europa, waar de grote effectenbeurzen gisteren een herstel hadden lieten zien. Grote fondsen als Sony en Fujitsu waren geliefd bij de beleggers.

De andere beurzen in Azië waren verdeeld. Op de beurs van Zuid-Korea stegen de aandelenkoersen met gemiddeld 3,2 procent. De beurs van Hongkong viel uit de toon met een daling van 1,3 procent. In Australië was sprake van een minuscule stijging van de beursindex.

NEW YORK

De Amerikaanse financiële markten waren in verband met een feestdag gesloten. Europese termijnhandel in Amerikaanse indices en aandelen wees vanmorgen op een hogere opening voor de beurzen in New York.