Grote politieactie tegen wapenhandel

De Amsterdamse politie heeft gisteravond en vanochtend op dertig plaatsen in de stad invallen gedaan in het kader van een grootscheepse actie tegen de groeiende wapenhandel in de hoofdstad.

Daarbij zijn 43 personen aangehouden, onder wie 24 Joegoslaven en drie Nederlanders. Bij de invallen werden verdovende middelen, geld, munitie, gestolen juwelen en tien automatische vuurwapens in beslag genomen. Ondanks deze beperkte hoeveelheid wapens is de actie toch een succes volgens de politie. Doel is vooral de criminelen die verantwoordelijk zijn voor de illegale wapenhandel, uit te schakelen. Volgens chef recherche J. Pronker volgen nog meer acties. In totaal werden de afgelopen nacht 500 agenten van recherche, vreemdelingenpolitie en verkeerspolitie ingezet.

De politie zegt criminelen duidelijk te willen maken ,,dat Amsterdam geen vrijplaats is om elkaar binnen het criminele milieu om te brengen''. Pronker: ,,De grens is overschreden. We pikken het niet langer.'' Het korps zei over aanwijzingen te beschikken dat door de actie een aantal liquidaties is voorkomen, maar wilde daarover geen details verstrekken.

Voorafgaand aan de actie heeft de politie de namen verzameld van mensen die gearresteerd moesten worden. De 43 arrestanten zijn opgepakt op grond van illegaal wapenbezit, voor het bezit van drugs of omdat ze illegaal in Nederland verblijven. De invallen vonden plaats in twintig horecagelegenheden en en tien woningen.

Volgens de politie komen steeds meer Joegoslaven naar Amsterdam om hier ,,een criminele carrière op te bouwen'', waardoor de sfeer binnen het milieu zou verharden. ,,Deze mensen zijn bereid tot heel veel'', aldus persofficier J. Steenbrink. Sinds de recente schietpartijen zouden criminelen zich in toenemende mate bewapenen. Kopstukken schakelen volgens Steenbrink steeds meer bodyguards in en ,,die gaan niet onbewapend de straat op''.

In Amsterdam werden de afgelopen twee maanden drie opvallende liquidaties uitgevoerd. Op 23 september werd de 56-jarige Jan F. in zijn auto neergeschoten, op 10 oktober volgde de moord op Sam K. en vorige week werden in het Japanse restaurant Kobe een Joegoslaaf en twee tafelgenoten van dichtbij omgebracht. Overigens zouden de daders van deze schietpartijen zich niet onder de arrestanten van afgelopen nacht bevinden.

Volgens de politie neemt het aantal liquidaties niet toe, dat is de laatste drie jaar ongeveer gelijk gebleven, maar worden de criminelen wel steeds brutaler waardoor het risico voor omstanders om geraakt te worden toeneemt.