Gore krijgt nu ongelijk van Hof

Het hoogste Gerechtshof in Florida weigert de kiescommissie in het district Miami-Dade op te dragen alsnog alle 654.000 vóór zondag vijf uur met de hand te tellen.

De op Thanksgiving Day zonder nadere motivering gegeven spoed-uitspraak is een zware slag voor Al Gore. De Democratische presidentskandidaat kondigde aan de `definitieve' uitslag in het kiesdistrict maandag, direct na vaststelling, te zullen aanvechten.

De kiescommissie in het zwaar Democratische district Miami-Dade besloot eergisteren, na tumultueuze protesten van Republikeinse zijde, de hele handtelling te staken. Argument was dat de termijn die het Supreme Court van Florida in het vonnis van dinsdag had gegeven, volstrekt tekortschoot.

Gore's campagne accepteerde die beslissing niet en vroeg het Hof gisteren alsnog een handtelling te gelasten. Dat weigerde het Hof na een telefonische spoedzitting van zes van de zeven leden. Gore c.s. putten vervolgens enige hoop uit het feit dat het Supreme Court de termijn juist zo kort had gesteld om ruimte te laten voor protesten tegen de definitieve uitslag.

De Democraten zeiden maandag de uitslag in Miami-Dade te zullen aanvechten. Zij stellen dat 11.000 stemmen door de machine zijn genegeerd. Ron Klain, juridisch adviseur van Gore in Florida zei: ,,Die stemmen zijn niet geteld. De kandidaat met de meeste stemmen moet winnen. De Republikeinen hebben tot nu toe iedere telling met de hand geblokkeerd, dat heeft veel tijd gekost. En overigens hebben zij in veertien districten het resultaat aangevochten; zij hopen meer stemmen van overzeese militairen te krijgen.''

Woordvoerders namens George W. Bush noemden Gore's voornemen `buitengewoon'. De Republikeinen hopen opnieuw dat zondag de winnaar zal worden aangewezen, en dat hij Bush heet.

Voordat zij hun handmatige hertelling opgaven hadden de leden van de kiescommissie in Miami 157 extra stemmen voor Gore ontdekt nadat zij ongeveer een vijfde van de stemmen hadden bekeken. Democraten verwachtten meer stemmen op te pikken wanneer vandaag het kiesdistrict Palm Beach duizenden probleemgevallen zou bekijken. In het district Broward county won Gore tot nog toe 225 extra stemmen, lang niet genoeg om Bush' officiële voorsprong in Florida van 930 stemmen te overtreffen. Ondanks de feestdag, gisteren, leverden advocaten namens beide partijen hun pleitnota's in bij het federale Supreme Court in Washington. Bush wil dat alle handmatige hertellingen ongrondwettelijk worden verklaard. Deze tellingen zouden volgens Bush `de legitimiteit van de presidentsverkiezingen aantasten'. Gore vraagt het Hof de zaak niet in behandeling te nemen omdat verkiezingen een zaak zijn van de staten, niet van de federatie.

    • Marc Chavannes