Gekkekoeienruzie aan tafel

OP HET WEEKJOURNAAL van de schooltelevisie werd vorige week uitgelegd wat de gekkekoeienziekte is. Koeien die dat hebben, krijgen gaten in hun hersens, als een spons. Op het weekjournaal lieten ze beelden zien van iemand die in zieke koeienhersens snijdt. Dat was een eng gezicht. En toen bij een van de schoolkinderen diezelfde avond biefstuk stond, dus een stukje vlees van de koe op tafel, schoof hij het bord weg en zei: ik eet geen koeienvlees meer. Ik heb schooltv gezien over de gekkekoeienziekte. Ik eet helemaal geen vlees meer. Dat werd ruzie, want de moeder zei: van gewoon een stukje vlees word je niet ziek.

In Engeland zijn mensen doodgegaan aan een soortgelijke hersensponsziekte, waarschijnlijk omdat ze hersenvlees van zieke koeien hebben gegeten. De gekkekoeienziekte kan overspringen op mensen, en heet dan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob.

Geleerden denken nu dat dat gebeurt als je hersens of ruggenmerg (vermalen in worst enzo) van besmette koeien eten. Ook organen, zoals stukken darm of de zwezerik van de koe die besmet is, zijn niet veilig. Geleerden geloven niet dat je ziek wordt als je een stukje koeienspier eet, bijvoorbeeld uit de bil (dus een biefstukje). De Nederlandse minister die over de koeien gaat, zegt dat je in Nederland veilig rundvlees eten kan. Want koeienhersens en ruggenmerg en dergelijke worden bij ons niet in het eten voor mensen of dieren gestopt. Het idee is namelijk dat koeien in Engeland (en nu ook in Frankrijk) gekkekoeienzoekte krijgen als ze voer krijgen waarin weer stukjes dier vermalen zitten, die zelf ook die hersenspons-ziekte hadden, zoals schapen.

De Kinderpagina wil graag weten of jullie nog vlees willen eten. Of kroketten. Of ben je een koeienvegetariër geworden? Of helemaal vegetariër (dus iemand die helemaal geen vlees meer eet). Of maak je je geen zorgen?

Stuur je brief aan de Kinderpagina, Paleisstraat 1, 1012 RB AMSTERDAM. Zet KOE op de envelop en je naam, adres een leeftijd op je brief.

    • Paul Steenhuis