FIFA: Oranje elftal van het jaar 2000

De FIFA heeft het Nederlands elftal vandaag uitgeroepen tot voetbalelftal van het jaar. De FIFA vond dat Oranje de prijs verdiende op basis van zijn prestaties op Euro 2000. Op dat toernooi werd het Nederlands elftal in de halve finale uitgeschakeld door Italië. Dit gebeurde na het nemen van strafschoppen. De spelers voetbalden `aanvallend en attractief', aldus de wereldvoetbalbond.

Nigeria maakte de meeste progressie op de FIFA-ranking en verdiende daardoor de titel `beste nieuwkomer'. Op dezelfde bijeenkomst werden vandaag de nominaties voor de titel `voetballer van het jaar' bekendgemaakt. Real Madrid-speler Luis Figo, Rivaldo van Barcelona en Zinedine Zidane van Juventus zijn kandidaat. De drie waren de grote favorieten van 130 bondscoaches.

De winnaar zal 11 december in Rome bekend worden gemaakt. Luis Figo was nooit eerder voor de titel genomineerd. Deze zomer verhuisde hij van FC Barcelona naar Real Madrid voor de recordtransfersom van 135 miljoen gulden. Zidane won de titel al in 1998, nadat de speler van Juventus met het Franse elftal in eigen land de wereldbeker won. Vorig jaar werd de Braziliaan Rivaldo tot beste voetballer van het jaar uitgeroepen.