CMG duikelt na malaise op beurs Parijs

De computersector kwam vanmorgen zwaar onder vuur op het Damrak, na twee winstwaarschuwingen in Parijs. CMG dook met ruim 12 procent naar beneden.

Waarschuwingen van het Franse Sagem en het Brits-Franse Sema dat de winst lager zal uitvallen leidden tot koersduikelingen van 35 en 44 procent voor deze fondsen. Dat kreeg een echo op het Damrak. Daar lag de koersval van Getronics, dat eergisteren 42 procent verloor, beleggers nog vers in het geheugen.

Getronics zelf kon 2,4 procent klimmen tot 7,32 euro, maar automatiseerder TAS moest met 6,9 procent omlaag. De grootste klap kwam voor CMG, dat met 12,6 procent daalde tot 15,30 euro.

Cap Gemini, waarvan de koers in de praktijk in Parijs wordt gemaakt, dook aanvankelijk met 7 procent naar beneden maar herstelde zich tot een verlies van 0,3 procent.

De AEX-index luisterde vooral naar een forse stijgingen van Philips, met 6,6 procent, en van ASML, met 7,3 procent. Omdat ook ABN Amro en KPN stegen, met 2,9 procent en 4,2 procent, kon de index met 1,3 procent omhoog tot 657,35 punten.

Gucci, dat 2,2 procent daalde tot 105,10 euro, had last van een negatieve analyse door Morgan Stanley. De zakenbank ziet een groeiende aantal aanwijzingen dat de markt voor luxe goederen stagneert.

De Koninklijke Shell Groep maakte gisteren nabeurs bekend een nieuw bod uit te brengen op het Australische Woodside Petroleum om haar belang uit te breiden tot 56 procent. Het aandeel Koninklijke Olie steeg 0,74 procent naar 71,92 euro.

De plannen om door verkoop of beursgang af te komen van pc-distributeur Tech Pacific leverden Hagemeyer geen koerswinst op. Het handelshuis ging 0,45 procent naar beneden 26,83 euro.

Kantoorinrichter Ahrend deed goede zaken (5,26 procent erbij op 16 euro). Het was daarmee de grootste stijger onder de middelgrote fondsen. Handelshuis Buhrmann, dat op Ahrend en diens branchegenoot Samas aast, verloor 1,27 procent op 27,25 euro. Samas bleef onveranderd op 16 euro. Buhrmann biedt ongeveer 18 euro voor een aandeel Ahrend en 20 euro voor een aandeel Samas.

Niet alleen KPN herstelde, ook andere telecomfondsen deden het goed vanmorgen. Versatel kon 6,2 procent omhoog, KNPQwest steeg met 7 procent en kabelfirma UPC mocht met 5,9 procent omhoog. Het herstel van mobiele-telefonieaanbieder Libertel was bescheidener met 2 procent.

Op de valutamarkt daalde de koers van de euro vanmorgen onder de 0,84 dollar, en dat was voor het eerst sinds 30 oktober. De Europese Centrale Bank greep niet in, hoewel de Europese munt door niveaus zakte waarop de ECB eerder deze maand wel ingreep. ECB-president Duisenberg zei gisteren eerder geïntervenieerd te hebben om ,,een tweezijdig'' risico voor de valutahandel te creëren.