Beide partijen 50 zetels in Senaat VS

De Amerikaanse Senaat krijgt naar alle waarschijnlijkheid een gelijke verdeling tussen beide partijen: 50 zetels voor de Republikeinen en 50 voor de Democraten. Het zou de eerste keer zijn sinds 1881.

Gisteren kwam de Democrate Maria Cantwell verrassend als winnaar te voorschijn uit de verkiezingen voor een Senaatszetel in de staat Washington. Het verschil tussen haar en de Republikein Slade Gorton, die drie maal Senator is geweest, was 1953 stemmen (op 2,5 miljoen stemmen). Dat is minder dan een tiende van één procent van de uitgebrachte stemmen. Volgens de wetgeving in Washington is het verschil zo klein dat de stemmen automatisch opnieuw moeten worden geteld.

Cantwell (42) was voor het eerst kandidaat voor de Senaat. Zij verloor zes jaar geleden haar zetel in het Huis van Afgevaardigden en werd directielid van het bedrijf Real Networks in Seattle, dat een succesvol systeem van video- en audio-doorgave via internet heeft ontwikkeld. Zij werd er tientallen miljoenen rijker en spendeerde dit jaar tien miljoen dollar aan haar campagne voor de Senaat. Dat is weinig vergeleken bij New Jersey, waar de voormalige investment banker Jon Corzine zeker het zesvoudige aan zijn succesvolle campagne voor een Senaatszetel besteedde.

De telling in de uiterst noordwestelijke staat had lang geduurd vanwege de invoering van een nieuw kiessysteem, waarin veel stemmen per post worden uitgebracht. De nieuwe telling zal naar verwachting een paar dagen duren, maar leidde in het verleden zelden tot andere resultaten in de staat Washington.

DOSSIER AMERIKAANSE VERKIEZINGENwww.nrc.nl