Barça te sterk voor Club

Het verschil tussen de top van het Belgische en het Spaanse voetbal is onoverbrugbaar groot. Club Brugge mag in de competitie nog zonder puntverlies zijn, gisteren werden de Belgen in eigen huis in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi door het in een vormcrisis verkerende Barcelona eenvoudig opzij gezet: 2-0.

De ploeg van trainer Lorenzo Serra Ferrer sloot daarmee de bijna traditionele zwarte Catalaanse novembermaand toch nog een beetje hoopvol af. Een nieuwe nederlaag na de uitschakeling in de Champions League en de reeks van dompers in de competitie zou de opvolger van Louis van Gaal vrijwel zeker fataal zijn geworden. Ook omdat de clubleiding van Barcelona er inmiddels vanuit gaat dat voor het eerst in de historie van de club de UEFA Cup wordt gewonnen. Ferrer werd verder onder druk gezet omdat de Duitser Bernd Schüster liet weten dat de club in hem samen met Ronald Koeman een toekomstig trainersduo ziet.

Na afloop van de wedstrijd in het sfeervolle en uitverkochte Jan Breydel-stadion was Serra Ferrer zichtbaar opgelucht. ,,Ik ben tevreden over het resultaat. Deze overwinning geeft de nodige rust. Bovendien doorbreken we nu een serie van nederlagen. We hebben het vertrouwen weer hersteld'', sprak de oefenmeester. Een paar meter verderop stond zijn voorzitter Juan Gaspart de Spaanse pers te woord. Gaspart, die begin deze week nog een persoonlijk onderhoud met de spelers en de trainers had, reageerde ingetogen op de zege. ,,Ik ben blij met de overwinning, maar overtuigd ben ik nog niet. We zullen nu moeten zien of we deze lijn kunnen voortzetten.''

Serra Ferrer speelde gisteren in Brugge voor de zoveelste keer dit jaar in een ander systeem. Dit keer begonnen de Catalanen met vier verdedigers uit een achteraf onterechte vrees voor de Brugse aanvallers. En ook nieuw dit seizoen was dat alle beschikbare Nederlanders Frank de Boer, Michael Reiziger, Phillip Cocu, Marc Overmars en Patrick Kluivert - in de basis stonden. Daarmee volgde Serra Ferrer de raad op van Van Gaal die onlangs zei dat Barcelona met de Nederlanders wel zou winnen.

Onder toeziend oog van de Nederlandse bondscoach begon Barcelona met twee grote kansen voor Kluivert voortvarend aan de wedstrijd. Maar de Nederlander faalde oog in oog met de Sloveense doelman Dejan Nemec. Het elftal van de succesvolle Noorse coach Trond Sollied zette kort daarop een offensief in dat resulteerde in twee grote mogelijkheden voor de Peruaan Andres Mendoza en een kans voor de Belg Sven Vermant. Even wankelde Barcelona, maar de Catalanen bleven ondanks het wederom uiterst onzekere optreden van doelman Francesco Arnau overeind.

Het was halverwege de eerste helft Brugge zelf dat de wedstrijd schonk aan de bezoekers. Rivaldo kon kinderlijk eenvoudig de score openen toen de Bruggeverdedigers Timmy Simons en Nzelo Lembi naar elkaar bleven kijken toen Overmars de bal vanaf links voorzette. In de 30ste minuut besliste Kluivert de wedstrijd door na een vrije trap van De Boer de bal achter Nemec te koppen.

Populair maakte Kluivert zich niet met het doelpunt. Bij voortduring werd hij door het fanatieke Brugse publiek onder vuur genomen. Uit duizenden kelen klonk het minutenlang ,,Patrick Kluivert je moeder is een hoer''. Kluivert bleef er stoïcijns onder.

Net als de andere Nederlanders, die bij vrijwel ieder balcontact werden uitgefloten, speelde Kluivert een redelijke wedstrijd. Maar ondanks de eenvoudige overwinning is Barcelona nog ver verwijderd van een topniveau dat vereist zal zijn om dit jaar nog prijzen te kunnen winnen. Of coach Serra Ferrer de Nederlandse kolonie weer in genade zal aannemen, wordt pas de komende weken duidelijk.

De gedachten van de oefenmeester waren de afgelopen tijd ondoorgrondelijk. Terwijl Barcelona in Arnau en Richard Dutruel beschikt over twee middelmatige doelmannen moest Ruud Hesp vertrekken. De Fin Jari Litmanen werd uit de selectie verbannen en Frank de Boer moest bij gebrek aan killersinstinct plaats maken voor de Catalaan Carlos Puyol. Gisteren zat Puyol weer op de bank. ,,Hoe ik de volgende keer ga spelen? Dat weet ik niet'', zei Serra Ferrer. ,,Ik heb altijd al gezegd dat ik niet volgens een vast systeem speel. We zullen zien hoe het de volgende keer gaat.''

Serra Ferrer deed gisteren plots weer een beroep op de Nederlanders. Juist het deel van de spelersgroep dat bij de coach ter discussie staat, is er mede verantwoordelijk voor dat Serra Ferrer gisteren na de zege tegen het onmachtige Brugge nog even mag blijven.

    • Koen Greven