Arrestatie ambtenaren Enschede

Vijf agenten van de politie Twente en twee ambtenaren van de gemeente Enschede worden ervan verdacht cadeaus van vuurwerkbedrijven te hebben aangenomen.

De agenten zijn gisteren opgepakt, de ambtenaren vorige week. Zowel de agenten als de beide ambtenaren zijn weer op vrije voeten.

Een van de verdachte ambtenaren is de 37-jarige man, die in Enschede verantwoordelijk was voor de afgifte van milieuvergunningen voor vuurwerkbedrijven. Hij werd afgelopen maandag onder ede verhoord op de rechtbank in Den Haag. Het verhoor werd afgenomen ter voorbereiding van een civiele zaak die slachtoffers van de vuurwerkramp van 13 mei willen aanspannen. In Den Haag bekende de ambtenaar fouten te hebben gemaakt en hij gaf een uitgebreid exposé van van zijn onwetendheid.

Alle zeven verdachten zijn betrokken geweest bij het verlenen van vergunningen aan vuurwerkbedrijven of de controle hierop. De politie stuitte op de mogelijke omkoping bij het onderzoek naar de oorzaak van de ramp bij SE Fireworks.

Volgens justitie zijn er geen aanwijzingen dat de huidige directeuren van SE Fireworks de verdachten cadeaus hebben gegeven. Justitie wil niet zeggen of de vorige eigenaar, H. Smallenbroek, dat wel heeft gedaan. Smallenbroek heeft gisteren tegenover het ANP verklaard dat hij ,,wel eens'' presentjes gaf. ,,Ik denk dat iedereen het doet. Ik zal het ook ooit wel eens gedaan hebben rond oud en nieuw. Als er relatiepakketten met vuurwerk liggen en er komt een ambtenaar langs, dan geef je zo'n iemand ook iets mee.''

De gemeente Enschede is ,,geschokt'' door de aanhouding van de twee ambtenaren. De milieu- en bouwdienst is een eigen onderzoek naar de kwestie begonnen.

Het politiekorps Twente is ,,verontwaardigd'' over de arrestatie van zijn vijf medewerkers. Het korps is niet overtuigd van de noodzaak van de aanhoudingen. ,,We hadden het graag anders gezien. De politiemensen kunnen net zo goed meewerken als ze niet vastzitten'', zegt een woordvoerder van het korps.