Argentinië staakt tegen saneringen

Met het vooruitzicht van ingrijpende economische maatregelen en tegen de achtergrond van een dreigende financiële crisis is Argentinië vandaag de tweede dag van een 36-uursstaking ingegaan.

Gisteren om 12 uur plaatselijke tijd gaven Argentijnen in het gehele land massaal gehoor aan een oproep van drie vakbonden het werk neer te leggen.

Het is de derde algemene staking dit jaar tegen het economische beleid van president De la Rúa en minister Machinea (Economie). Vandaag wordt de hele dag niet gewerkt. Gisteren blokkeerden stakers op diverse punten het verkeer, maar tot grote ongeregeldheden is het niet gekomen. Mede door een hoosbui in de hoofdstad gingen veel Argentijnen bij aanvang van de staking naar huis.

Doelwit van het protest is het voornemen van de Argentijnse regering met een pakket van harde economische maatregelen tegemoet te komen aan eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het fonds dat Argentinië die maatregelen neemt in ruil voor een lening van zo'n 20 miljard dollar. Met dat geld moet het land ook volgend jaar kunnen voldoen aan zijn verplichtingen jegens internationale schuldeisers.

Op de internationale financiële markten bestaat angst dat Argentinië zijn betalingsverplichtingen verzaakt. Gisteren zei minister Machinea nog eens dat de situatie waarin het land verkeert ernstig blijft, zo meldde de Argentijnse kwaliteitskrant La Nación.

De maatregelen die president De la Rúa twee weken geleden tijdens een nationale televisietoespraak afkondigde komen neer op bevriezing van overheidsuitgaven (vooral die van de vrijwel autonome provincies) en hervorming van het sociale en pensioenstelsel.

Met de veelal door oppositionele gouverneurs bestuurde provincies heeft De la Rúa inmiddels een akkoord gesloten over een uitgavenstop. De algemene staking van vandaag en gisteren geeft aan dat tegen de hervormingen grote weerstand bestaat. Ondanks jaren van hoge economische groei ligt de werkloosheid in Argentinië boven de 15 procent en neemt de armoede (vooral onder pensioengerechtigden) hand over hand toe. President De la Rúa, wiens populariteit in het eerste jaar van zijn bewind inmiddels is gekelderd van 70 naar 30 procent, kan de hervormingen bij decreet afkondigen.

Volgens waarnemers in Buenos Aires is vooral de tweede dag van de staking bepalend voor het succes ervan. Nadat gisteren onder meer transport en onderwijs in staking gingen, voegen vandaag naar verwachting het bankpersoneel en de gezondheidssector zich bij het algemene protest. Minister Bullrich (Arbeid) heeft gedreigd de staking illegaal te verklaren.