Akkoord belastingherziening

De Tweede Kamer is gisteren unaniem akkoord gegaan met vier belastingwetten. De wetten zijn de definitieve afronding van de grote stelselherziening die op 1 januari aanstaande van kracht wordt.

Staatssecretaris Bos (Financiën) werd gisterenmiddag door de Kamer gedwongen nog enkele kleine wijzigingen toe te staan in de wetten. Zo blijft de aftrek van de rente op bestaande studieschuld en bestaande schulden voor ziektekosten nog vijf jaar aftrekbaar. Bos wilde echter geen grote aanpassingen meer aanbrengen, ,,dat zou tot systeemschade kunnen leiden.''

Van sommige voorgestelde ammendementen zag hij het nut wel in. Een voorbeeld daarvan is de ongelijke fiscale behandeling van de auto van de zaak en de eigen auto voor het woon-werk-verkeer. Medio 2001 komt Bos met een plan om dat op te lossen.

Begin december behandelt de Eerste Kamer het pakket aan wetten, zodat op 1 januari met de uitvoering van de belastingherziening kan worden begonnen. Bos verwacht niet dat zich daar veel problemen bij voordoen, al vermoedt hij dat niet iedereen de beloofde koopkrachtstijging al op 1 januari zal terugzien. Hij heeft gemeenten en Sociale Diensten te hulp geroepen om mensen die nu nog niet bekend zijn bij de Belastingdienst op te sporen.