Zege basketbalploeg met dank aan Smits

Aan de hand van Rik Smits en Francisco Elson heeft de Nederlandse basketbalploeg gisteren een verrassende overwinning behaald in de kwalificatie voor het EK, volgend jaar in Turkije. In Rotterdam werd het ongeslagen Israël met 71-53 opzij gezet. Door de overwinning, de eerste na vijf nederlagen op rij, behoudt de ploeg van bondscoach Maarten van Gent een kans op het bereiken van de eindronde.

Met name Smits en Elson waren gisteren ongrijpbaar in het Topsportcentrum. Elson maakte 22 punten, plukte 12 rebounds en blokte vijf schoten. Smits, op halve kracht door buikloop en rugklachten, tekende voor 16 punten en 13 rebounds. Het tweetal werd uitstekend gevoed en gesteund door spelverdeler Raoul Heinen (17 punten).

,,Wij konden over onze beste spelers beschikken'', constateerde coach Van Gent in zijn nabeschouwing. ,,Wij hadden Elson en Smits en dat scheelde een slok op een borrel. Israël vond nooit het antwoord op onze twee lange mannen. Wij dwongen ze van afstand te schieten.'' Daarin was alleen Sharp (23 punten) op dreef. Hij werd in de tweede helft evenwel aan banden gelegd door Chip Jones.

Het meespelen van Smits, de uit Amerika teruggekeerde vedette, was tot een uur voor de wedstrijd dubieus. Na de buikloop op maandag schoot hij dinsdag tijdens de training door zijn rug. ,,Daarna ben ik in bed gedoken. Veel gemasseerd, medicijnen geslikt.'' Van Gent liet de beslissing om te spelen over aan de center zelf. Smits stemde eind van de middag toe. ,,De laatste vijf, zes minuten ging ik langzaam dood'', sprak de Brabander na de overwinning.

Nederland vervolgt de kwalificatiereeks zaterdag met een uitwedstrijd in en tegen Zweden, gevolgd door duels tegen Bosnië-Herzegovina, Bulgarije en Finland. Alle duels dienen te worden gewonnen. Elson ontbreekt zaterdag wegens competitieverplichtingen met zijn Spaanse werkgever FC Barcelona.