Winst van ASR met 45 procent gegroeid

De winst van verzekeraar ASR is in de eerste negen maanden van het jaar met 44,8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode van het vorige jaar. De nettowinst kwam uit op 147 miljoen euro.

Dat blijkt uit de resultaten over het derde kwartaal die ASR vandaag publiceerde – voor de laatste keer als zelfstandige onderneming. De combinatie Amersfoortse-Stad Rotterdam wordt in december onderdeel van het Belgisch-Nederlandse financiële conglomeraat Fortis.

Bestuursvoorzitter C. de Swart van ASR noemde de laatste presentatie van de resultaten in een toelichting vanochtend ,,best wel een emotioneel moment. Ik heb de investor relations van ASR altijd met veel plezier gedaan.''

De winstgroei van ASR wordt enigszins geflatteerd door twee eenmalige baten die het bedrijf ontving. Zo maakte het een winst van 20,4 miljoen euro op de verkoop van een belang in Alpinvest, en viel een voorziening van 10,8 miljoen euro vrij die was gemaakt voor eventuele tegenvallers rond de eeuwwisseling.

De Swart toonde zich vanochtend zeer tevreden met de resultaten. ,,We komen voor dit jaar waarschijnlijk uit aan de bovenkant van de range van 10 tot 15 procent winstgroei die we onszelf ten doel hadden gesteld.''

Volgens De Swart vormt de tegenvallende verkoop van levensverzekeringen het enige wolkje aan een verder helderblauwe hemel. ,,De klanten zijn nog wat onzeker over de gevolgen van de nieuwe belastingwet, en dat hebben we in de productie van levensverzekeringen gemerkt'', aldus de bestuursvoorzitter. De omzet in dit product daalde met zo'n 15 procent.

Ook bank en verzekeraar Fortis, de aanstaande moeder van ASR, maakte vandaag de financiële resultaten over de eerste driekwart jaar van 2000 bekend. De nettowinst van Fortis steeg in de eerste negen maanden van het jaar met 24 procent tot 2,1 miljard euro.

De grootste winstgroei behaalde Fortis in de verzekeringstak. De winst steeg daar met 32 procent tot 1,2 miljard gulden. In Nederland opereert de verzekeringspoot van het concern voornamelijk onder de naam Amev.

De groei van het bankbedrijf van Fortis was iets gematigder: de winst steeg daar met 19 procent tot 1,07 miljard euro. Sinds kort treedt het bankbedrijf van Fortis naar buiten onder de naam Fortis bank, waar het voorheen onder andere als VSB-bank en Generale Bank actief was.

Fortis verwacht dit jaar een groei van de nettowinst van 20 procent. Aan het einde van het jaar presenteert het bedrijf de strategie voor de komende jaren.