`Terreur van Russen in Tsjetsjenië'

In het door de Russen bezette Tsjetsjenië is de burgerbevolking slachtoffer van een ,,beleid van terreur'' dat gepaard gaat met executies, folteringen, verdwijningen en een zwarte handel in levende en dode Tsjetsjenen.

Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie Artsen zonder Grenzen (MSF) in een rapport, dat gisteren werd gepresenteerd aan de Raad van Europa. Volgens MSF doet de Russische regering alles om een ,,illusie van normalisatie'' te wekken ten aanzien van Tsjetsjenië. Maar de burgers, aldus MSF, wonen in een groot getto, waarin ze weerloos zijn overgeleverd aan de grillen van de Russen. Als ze zich verplaatsen zijn ze vogelvrij. Dan ,,worden ze als verdachten behandeld en wordt hun poging in leven te blijven een spel van Russische roulette'', aldus het rapport. Bij de wegversperringen van het leger kunnen burgers zonder reden worden gearresteerd, beroofd, mishandeld of geëxecuteerd.

De ziekenhuizen in Tsjetsjenië krijgen elke dag slachtoffers binnen van geweervuur en artilleriebeschietingen, mijnen en luchtaanvallen – maar ook mensen die zijn gefolterd. In het rapport is een getuigenverklaring van een arts opgenomen die zegt een dode man te hebben binnengekregen die bij leven was gescalpeerd en bij wie – eveneens toen hij nog leefde – drie vingers waren afgesneden.

Het Russische leger zet elke dag ,,schoonmaakoperaties'' op touw om ,,terroristen'' te vinden. Daarbij wordt de burgerbevolking geterroriseerd, aldus MSF. ,,Mensen die worden opgepakt worden eerst naar een plek gebracht waar hun gezinnen zich heen moeten haasten om hen vrij te kopen. Als de familieleden te laat aankomen, zijn de gedetineerden overgebracht naar een filtratiekamp waar de prijs voor hun vrijheid is gestegen. Uiteindelijk kunnen sommige families nog slechts een lijk `kopen','' aldus MSF. Foltering is in de detentiecentra aan de orde van de dag: wie er levend uit komt, ziet bont en blauw, heeft een paar gebroken ribben en brandwonden onder de nagels van de elektrische schokken, aldus door MSF geciteerde artsen. `s Nachts schieten de vaak dronken Russen op alles wat beweegt. Maar ook overdag komen de burgers vaak niet langs de wegblokkades, zelfs niet als ze zieken of gewonden bij zich hebben die naar het ziekenhuis moeten.