Technologiefondsen hollen achteruit

Aandelenkoersen eindigden gisteren op Wall Street in mineur, aan de vooravond van de nationale feestdag Thanksgiving. De Nasdaq-index bereikte zijn laagste niveau van dit jaar en sloot 116 punten lager, ofwel 4 procent, op 2.755. Het industrieel gemiddelde van Dow Jones daalde 95 punten (0,9 procent) en eindigde op 10.399.

De Nasdaq heeft in de afgelopen week nu al 276 punten (9 procent) verloren. Ten opzichte van het begin van dit jaar staat de Nasdaq 32 procent lager. In maart liep de schermenbeurs, waarop veel technologiegiganten een notering hebben, zelfs nog tegen de 5.000 aan. Volgens analisten is de slachting nog niet voorbij en zou de Nasdaq-index volgende week nog verder kunnen dalen.

Beleggers zijn nog steeds somber over de vooruitzichten voor technologieaandelen. De tragere economische groei zou wel eens een groter effect op de bedrijfswinsten kunnen hebben dan tot nu toe werd gedacht. Oracle, Yahoo, Qualcomm, Cisco en Sun Microsystems moesten namelijk allemaal inleveren, ook al was er niet bij allemaal een directe aanleiding. Oracle heeft in de afgelopen maanden enkele topmensen zien vertrekken, wat Wall Street niet vrolijk maakt. Yahoo kan de komende tijd te lijden krijgen onder lagere advertentie-inkomsten, maar bij bijvoorbeeld Cisco, Qualcomm en Sun is er niet veel veranderd.

Lucent moest het opnieuw ontgelden, nadat beleggers zich eerder deze week boos hadden gemaakt over een boekhoudkundige fout van het bedrijf. Nortel, de grootste concurrent van Lucent, zei twee dagen geleden bovendien op schema te zitten met de financiële resultaten voor het huidige kwartaal. Lucent durfde geen uitspraken in die richting te doen, wat als negatief wordt gezien.

Verder ging het gerucht dat General Electric een winstwaarschuwing zou afgeven, wat een schok was. GE is een van de meest constant presterende fondsen aan de New York Stock Exchange en het bedrijf van Jack Welch geniet bijna algemene bewondering. GE voelde zich genoodzaakt het gerucht te ontkennen en te zeggen dat de winstschattingen van analisten er in het algemeen niet ver naast zitten.

Het uitblijven van een presidentiële verkiezingsuitslag is in de afgelopen twee weken nooit de belangrijkste negatieve factor geweest maar de ongunstige invloed ervan op de koersen is wel gestaag. De Nasdaqindex heeft sinds de verkiezingen ongeveer 19 procent verloren.

    • Lucas Ligtenberg