Techfondsen licht in herstel na val koersen

Het leek vanochtend wel of beleggers geschrokken waren van de afstraffing die ze de technologiefondsen gisteren gaven. De techaandelen behoorden tot de weinige stijgers op het Damrak.

Getronics, de automatiseerder die gisteren een winstwaarschuwing afgaf en dat moest bekopen met een koersdaling van 40 procent, kon vanochtend een heel klein gedeelte van het verlies goedmaken. Het aandeel schommelde hevig, maar noteerde vroeg in de middag 7,75 euro, een winst van 5,3 procent.

Ook vrijwel alle andere hoofdfondsen uit de technologie- en telecomsector wisten winst te boeken. ASM Lithography klom 2,5 procent naar 23,87 euro. Philips steeg 2,8 procent naar 38,01 euro. UPC, de kabelexploitant die een paar dagen geleden nog een kwart van zijn beurswaarde verloor, wist de winst die het gisteren boekte uit te breiden. Rondom het middaguur noteerde het aandeel 12,25 euro, 6,5 procent hoger dan het slot van gisteren.

Alleen KPN, het geplaagde telecombedrijf dat deze week 236 miljoen nieuwe aandelen tegen 17 euro per stuk verkocht, daalde opnieuw. Vanochtend verloor het bedrijf 3 procent van zijn marktwaarde, waar het gisteren ruim 5 procent van inleverde. Vroeg in de middag noteerde KPN nog maar 15,45 euro.

De AEX-index verloor vanochtend 0,4 procent en noteerde rond het middaguur 649.34 punten.

De financiële fondsen zakten vanochtend na de slechte dag van gisteren nog verder weg. ABN Amro bleek het minst geliefd. B. Sterk, handelaar bij Fortis bank, denkt dat de daling wordt veroorzaakt door een grote Amerikaanse partij die aandelen ABN Amro dumpt. Hij denkt niet dat de koersval een reactie is op de overname die de bank vanochtend aankondigde. Het aandeel ABN Amro verloor vanochtend 5,3 procent van zijn waarde en belandde vroeg in de middag op 23,68 euro.

ING daalde 0,6 procent en zakte daarmee onder de 80-eurogrens. Een aandeel ING kostte vroeg in de middag 79,57 euro. Alleen verzekeraar Aegon wist zich aan de malaise onder de financiële fondsen te onttrekken. Het aandeel boekte een winst van 1 procent op 47,59 euro.

Het vierde financiële hoofdfonds, de Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringscombinatie Fortis, presenteerde vanochtend de cijfers over het derde kwartaal. De winst kwam uit op 4,6 miljard gulden, 24 procent hoger dan het vorige jaar. Dat was iets beneden de verwachtingen van analisten, en Fortis merkte dat meteen in de koers. Het aandeel verloor 0,8 procent op 34,41 euro. Ook het Midkapfonds ASR kwam vandaag met de resultaten over het derde kwartaal. Dat dit samenviel met de publicatie van de cijfers van Fortis was niet helemaal toevallig: Fortis heeft een bod uitgebracht op ASR en verwacht de verzekeraar binnen een maand te hebben overgenomen. ASR boekte een winststijging van ruim 15 procent. De koers daalde vanochtend 0,8 procent.