TABBOULEH MET MOSSELEN

Uw Noord-Afrikaanse bakker, kruidenier, groenteman en traiteur in Groningen heet Le Souk en is gevestigd in de Folkingestraat nummer 12 C-18. Zelfs Amsterdam bezit niet zo'n sfeervolle Marokkaanse winkel. Achter een zandkleurige gevel waarin een boogvormige open ingang, strekt zich een lange pijpenla die is volgepakt met smaakvol uitgestalde etenswaren. Zoals de jongen bij de kassa verduidelijkte: ,,Noord-Afrikaans assortiment, toegangkelijk gemaakt voor Europeanen.'' Wat mij vooral bekoorde was dat er zelfs volkoren bulgur verkrijgbaar is, een specialiteit die de meeste Turkse en Marokkaanse winkels in Nederland niet voeren. Maar hier, keuze te over. Er is ook een oogverblindende uitstalling specerijen èn in een gekoelde vitrine liggen verse Noord-Afrikaanse hapjes – van tabbouleh tot timboektoe. Het enige dat ontbreekt is vers vlees maar enkele deuren verderop is een islamitisch slagerijtje gevestigd. Ook bij Orkide, in de 1e Middellandstraat 24 (verlengde van West-Kruiskade) in Rotterdam is volkoren bulgur verkrijgbaar, hier zelfs de grofkorrelige soort. Daarmee maakt Rob Baris van het nabijgelegen restaurant Montaigne een riante tabbouleh die hij serveert in combinatie met gesauteerde Spaanse mosselen in de schelp. Exotische smaken voor hunkerende zielen. Bereiding: Laat de geweekte bulgur goed uitlekken, meng er citroensap, olijfolie, in blokjes gesneden tomaat en groene kruiden door, breng op smaak met zout en peper en doe de salade over op een platte schaal. Verhit 2 eetlepels olijfolie samen met 2 grote gekneusde tenen knoflook op hoog vuur in een wok en sauteer (opschuddend bakken) hierin de mosselen op hoog vuur samen met 12 takjes verse tijm totdat ze krapaan open zijn. De kunst is de mosselen mollig en sappig te houden. Schep ze direct met een schuimspaan uit de wok en schik ze naast de tabbouleh. Direct serveren.

    • Florine Boucher