Surprise van Anderlecht tegen Lazio

Anderlecht heeft in de tweede ronde van de Champions League gisteravond verrast met een overwinning op Lazio Roma. De Brusselse ploeg versloeg in eigen stadion de Italiaanse kampioen met 1-0.

Anderlecht lijkt de `zeven magere jaren', die in 1995 begonnen met het Bosman-arrest, achter zich te hebben gelaten en doet zich momenteel te goed aan de miljoenen van de Champions League. De Brusselse club is terug aan de Europese top en bewees dat voor eigen publiek, ruim 22.000 man sterk, met een zege op de miljoenenformatie van Lazio Roma.

Het doelpunt dat letterlijk goud waard was, kwam van de voet van de trefzekere Canadese aanvaller Tomasz Radzinski. Hij pikte een goede dieptepass van Besnik Hasi op en schoot uit een moeilijke hoek onder doelman Angelo Peruzzi door raak. In blessuretijd kreeg Radzinski een applauswissel en mocht de Nederlandse routinier Patrick van Diemen een extra slot op de deur doen.

Lazio viel in de openingswedstrijd van de tweede fase van de Champions League ernstig tegen. De frustratie daarover demonstreerde Dejan Stankovic het best. Hij ging in de slotfase opzichtig op Bart Goor staan. De Slowaakse scheidsrechter Lubos Michel bestrafte hem met rood.

Bij Anderlecht waren niet de lange Jan Koller of de snelle Radzinski de gevaarlijkste spelers, maar Goor. Het zat de linkermiddenvelder echter niet mee in de afwerking. In de tweede helft nam de Brusselse druk toe. Dheedene en Koller zagen een goede mogelijkheid stranden. De Italianen voelden het onheil naderen en probeerden het te bezweren met steeds brutere middelen.

Het deerde de Belgische kampioen niet. Alin Stoica had het duel elf minuten voor tijd kunnen beslissen na een prachtige actie, maar faalde. Radzinski deed het vijf minuten later beter. Bijna was Lazio onverdiend nog op gelijke hoogte gekomen. Doelman De Wilde redde echter met de schouder, Ilic werkte verder weg.

Lazio-coach Sven-Gorän Eriksson vond dat zijn ploeg niet eens zo slecht had gespeeld. ,,Maar opnieuw betalen we de prijs voor een klein foutje. Het is echter geen schande hier te verliezen. Anderlecht heeft in de Champions League thuis alles gewonnen en niet van de minsten.''

Met een koude douche had Arsenal gezien het Russische klimaat rekening gehouden. Maar de afstraffing die de Engelsen in de eerste wedstrijd van de tweede ronde in de Champions League van Spartak Moskou kregen (4-1), kwam wel erg hard aan.

De start van Arsenal, zonder Dennis Bergkamp (vliegangst), was in het koude Luzhniki Stadion (vijf graden onder nul) nog sterk. Al in de tweede minuut opende de Braziliaan Silvinho namens de bezoekers de score. Binnen een half uur maakte Marcao, eveneens Braziliaan, gelijk. In de tweede helft kwam Arsenal er niet meer aan te pas. Wederom Marcao, Yegor Titov en Marcao's landgenoot Robson bezorgden Spartak met steun van 75.000 toeschouwers de riante overwinning in groep C.

In groep D bleek Leeds United op eigen veld een helft lang een taaie opponent voor Real Madrid. In de tweede helft konden de Engelsen de grote Spaanse druk echter niet langer weerstaan: 0-2. Onder toeziend oog van arbiter Dick Jol opende Hierro na 66 minuten de score. Hierro, vorige week tegen Nederland ook al succesvol, kopte raak uit een voorzet van de Portugees Figo. Twee minuten later al besliste Raul het duel door na een steekpass raak te schieten, 0-2.

In de groep van Arsenal pakte Bayern München in eigen stadion drie punten tegen Olympique Lyon, dat in de eerste ronde uitkwam in de groep van Heerenveen. Tien minuten na rust sloeg Jens Jeremies toe: 1-0.