Selectie Theater

Penetrator

In Anthony Neilson's toneelstuk zaait een indringer angst en tweedracht maar ook zoiets als liefde. Heftig-teder ensemblespel van drie jonge acteurs, geregisseerd door Ivar van Urk. Den Haag, Het Nationale Toneel - Guido de Moorzaal, 23 t/m 30 nov (en 1 en 2 dec).

Conijn van Olland

Snel gemonteerde en vaak verrassende Orkater-collage, met Beppe Costa als de broer van Napoleon die de eerste koning van Nederland was. 24 nov Gouda Schouwburg; 28 nov t/m 2 dec Den Haag Theater aan het Spui.

Een nagelaten bekentenis

Bij het Nationale Toneel bewerkte Ger Thijs Marcellus Emants' fin-de-siècle-roman tot een ijselijke monoloog. De verteller die Thijs neerzet is een kille moordenaar en tegelijkertijd een gevoelige, naar contact met zijn medemens snakkende heer. En zo ontstaat, onder regie van Frans Strijards, het portret van een verknipt mens in een omgeving met een zichzelf tegensprekende moraal. 24 nov, 1 & 2 dec Amsterdam Bellevue.

Bernhard

In haar afscheidsvoorstelling bij Toneelgroep Amsterdam speelt Sigried Koetse een kreng van een actrice, en die actrice speelt een onuitstaanbare koningin... Een komedie vol zelfspot en dubbele bodems, gemodelleerd naar Am Ziel van Thomas Bernhard en op de spits gedreven door schrijver/regisseur Gerardjan Rijnders. 25 nov Breda Chassé Theater; 28 nov Haarlem Stadsschouwburg; 29, 30 nov Amsterdam Stadsschouwburg.

De pianostemmer

Cabaretier Bert Klunder speelt een somberaar die grappig is ondanks zichzelf. 24 nov Sittard Stadsschouwburg; 25 nov Maassluis De Schuurkerk.

De feestwinkel

Teer en intrigerend stuk van Thomas Verbogt, met Chris Jolles en Hilde de Mildt als twee zussen die ieder iets geheim willen houden. 24 nov Gilze-Rijen De Boodschap; 25 nov Ermelo De Dialoog.

Cookin'

Komische manipulaties en percussie met potten, pannen en bestek, door twee koks, een kokkinnetje en een koksmaatje uit Zuid-Korea. 25 nov Breda Chassé Theater; 26 nov Delft De Veste; 28 nov Gorinchem De Nieuwe Doelen; 29 nov Deventer Schouwburg; 30 nov Naaldwijk De Naald.

Vergeef ze, ze weten niet wat ze doen

Minou Bosua en Ingrid Werner, alias de Bloeiende Maagden, spelen cabaret over de zin van het leven, als een spannende quiz met diverse kandidaten en harde vragen. 25 nov Den Helder De Kampanje; 28 nov Baarn De Speeldoos; 29 nov Nieuwegein De Kom.

Verzameld werk

Ellen Vogel en Roos Ouwehand houden elkaar mooi in evenwicht in een stuk van Donald Margulies over een jonge schrijfster die in de leer wil bij haar grote voorbeeld. T/m 18 november Amsterdam Nieuwe de la Mar; 22 november Uden Markant; 24 november Wassenaar Warenar; 28 november Veldhoven De Schalm; 30 november Leeuwarden De Harmonie.

Veni Vidi Vici

Vaart, fantasie, flair en veel multi-culturele grappen in het cabaret-debuut van Najib Amhali. 24 november Rijswijk Don Bosco; 28 november Lelystad Agora; 30 november Dordrecht Kunstmin.

42nd Street

Een musical als een schuimtaart, met massale tapdans, weelderige tableaus en vakwerk van Angela Schijf, Mariska van Kolck, Bart Oomen en Gerrie van der Klei. T/m 3 dec Nijmegen Stadsschouwburg.

Herman van Veen

Nieuw en oud repertoire in een ingetogen recital, waarin toch ook de bokkensprongen niet ontbreken. T/m 2 dec Amsterdam Carré.