Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Eerste deel van een drieluik over de Surinaamse onafhankelijkheid geeft een portret van Jopie Pengel die na zijn dood in 1970 vooral voortleefde in anekdotes en mythes. Ook aandacht voor het Internationale Documentaire Festival Amsterdam. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over leerlingen die geen huiswerk meer maken maar liever hun tijd besteden aan bijbaantjes. Verder aandacht voor kinderen die een agressieve vorm van huidkanker ontwikkelen als ze in aanraking komen met ultraviolet licht. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Reportage met voormalig premier van Suriname Henk Arron over de 25 jaar onafhankelijkheid. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Reportage uit Venlo waar een aantal mensen een vrijwillige dijkwacht heeft opgericht om overstromingen van de Maas te voorkomen. Ook aandacht voor een Surinaamse familie die 25 jaar geleden in Hoogezand-Sappemeer neerstreek. Ned.3, 19.00-19.30u.

Andere Tijden. Aandacht voor 25 jaar onafhankelijk Suriname. Duizenden Surinamers trokken destijds naar Nederland omdat ze de gevolgen van de onafhankelijkheid niet wilden afwachten. In Nederland waren ze minder welkom dan gehoopt. Het Zeeuwse Stavenisse weigerde een groep `rijksgenoten' op het plaatselijke bungalowpark te huisvesten. Ned.3, 20.45-21.18u.

Zembla. Strafdossiers op straat. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.18-22.00u.

Die story. Over de internationale tabaksindustrie die geen middel onbenut laat om zijn markten te behouden. ,,Ze zijn multinationaal, invloedrijk en ze kennen geen moraal'', aldus een deskundige. ARD, 21.45-22.30u.

Horizon. Onderzoek heeft bewijs geleverd voor het bestaan van de grootste dinosaurussoort ooit. De carnivoor zou in Zuid-Amerika hebben geleefd, waar ook de grootste herbivoor leefde. Afl.: Extreme dinosaurs. BBC2, 22.00-22.50u.

Mord nach der Tagesschau. Documentaire over 30 jaar Tatort, de politieserie die voor verscheidene acteurs en regisseurs een belangrijke leerschool of de springplank oor een verdere carrière is geweest. ARD, 23.00-0.30u.

Wilde Jaren. Rock `n' roll was de muziek waaromheen zich voor het eerst, in de VS althans, een jeugdcultuur op massale schaal ontwikkelde. In Nederland maakt men zich zorgen over het optreden van nozems en rock `n' roll-films leidden in 1956 tot relletjes in enkele grote steden. Afl.: Rock `n' roll en Beat. Ned.1, 23.20-23.49u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met Lucie Arnaz, dochter van comédienne Lucille Ball, over de ruzies van haar ouders, de alcoholische vader en haar eigen strijd met alcohol en drugs. BBC World, 20.30-21.00u.

De toekomst van Karel. In deze aflevering gaat het om de vraag of de klassieke muziek nog toekomst heeft. Met onder anderen schrijver en Bach-kenner Maarten 't Hart, Pieter Buijs van Classic FM, cd-handelaar Kees Koudstaal en cellist Pieter Wispelweij. Ned.1, 21.37-22.22u.

Geel. In de Beurs van Berlage in Amsterdam en discussie tussen theoloog en schrijver Nico ter Linden en oud-hoofd godsdienstige televisie bij de NCRV Hannie van Dijk over de hervertelling van de bijbel en de positie van god in Nederland. Afl.: Het verhaal gaat... Ned.1, 22.52-23.49u.

Barend & Van Dorp. Gast is radio- en tv-presentator Felix Rottenberg. RTL4, 22.45-23.45u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd PSV-PAOK Saloniki in het UEFA Cup-toernooi. Direct na afloop van deze wedstrijd een samenvatting van de ontmoeting tussen Feyenoord en VfB Stuttgart. Ned.2, 19.10-23.45u.

MUZIEK

Lola da musica. In deze op het Crossing Border-festival opgenomen uitzending gaat het om het liefdesliedje. Spil in deze uitzending is de Amerikaanse songschrijver Stephin Merritt, die met zijn band Magnetic Fields onlangs de driedubbel-cd 69 Lovesongs uitbracht. Ned.3, 20.00-20.45u.

IDFA Documentaire: Lagrimas negras. Herhaling uit 1998 van documentair portret van de bejaarde Cubaanse band La Vieje Trova Santiaguera (De oude troubadours uit Santiago). Ned.3, 0.30-1.47u.

FILM

. Outrageous Fortune (Arthur Hiller, 1987, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

Christine (John Carpenter, 1983, VS). Verfilming van griezelbestseller van Stephen King over een demonische auto (Plymouth Fury 1957) die zich ontpopt tot jaloerse vriendin van verlegen teenager. Stuntwerk en trucages compenseren enigszins de wijdlopige belangstelling voor puberale zieleroerselen. Net5, 22.20-0.15u., onderbroken door reclame.

Vivre sa vie (Jean-Luc Godard, 1962, Frankrijk). In twaalf Brechtiaanse episodes onderzoekt Godard het verschijnsel prostitutie in het algemeen en zijn persoonlijke relatie tot hoofdrolspeelster annex echtgenote Anna Karina in het bijzonder. ZDF, 0.15-1.35u., , zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Zazie dans le métro (Louis Malle, 1960, Frankrijk). In deze film vond Malle in het Nouvelle Vague-idioom (jump cuts, wervelende verhaalstructuur, cinefiele verwijzingen) de visuele equivalenten voor het grillige taalgebruik in de roman van Raymond Queneau. Negenjarig meisje uit de provincie (Catherine Démongeot) veroorzaakt anarchistische chaos in Parijs tijdens verblijf bij oom Philippe Noiret. ARD, 0.50-2.20u., nagesynchroniseerd.

Advance to the Rear (George Marshall, 1964, VS). Komische Burgeroorlogwestern waarin uitgerangeerde soldaten onverwacht heldendaden verrichten. Met Glenn Ford, Melvyn Douglas, Stella Stevens. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.