Selectie Muziek

Miricioiu

De sopraan Nelly Miricioiu, in ons land beroemd door haar optredens in de Matinee op de Vrije Zaterdag, geeft 30 nov 20u15 in de Jurriaanse Zaal van de Rotterdamse Doelen een recital met liederen van Ottorino Respighi, begeleid door de pianist David Harper. 0m 19u30 is er een inleiding in de Van Cappellen Zaal.

Visioen

Onder de titel Visioen van Verlangen brengt de stichting Evocantes, die zich toelegt op het laten horen van zelden uitgevoerde Nederlandse koormuziek, werk van de Brabantse componist Joop Voorn: Vier resposories voor de Advent en A Cantata for St. Michaels Day. Uitvoerenden zijn de alt Fiekojan Hoolboom, het Evocantes Groot Koor, Kamerkoor en Koper Ensemble olv Marc Versteeg. 15 nov 20u15 Ned. Herv. Kerk Den Bosch; 16 nov 16u Nicolaïkerk Utrecht.

Yundi Li

De 18-jarige Chinese pianist Yundi Li, onlangs winnaar van het prestigieuze Internationale Chopin Concours in Warschau, geeft in ons land een serie Chopin-recitals. 30 nov 21u Muziek Centrum Den Bosch; 10 dec 15u Beurs van Berlage Amsterdam; 11 dec 20u15 Vredenburg Utrecht; 13 dec 20u15 De Doelen Rotterdam.

Festival

Het Festival Terza Prattica van de stichting Gaudeamus blikt terug op de Muziek onder Stroom van de afgelopen vijftig jaar. In Felix Meritis en het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn er van 30 nov tot en met 3 dec acht zeer gevarieerd geprogrammeerde elektro-akoestische concerten. Inl. 020-6947349 en www.gaudeamus.nl

Geert Mak

De Amsterdamse `stadshistoricus' Geert Mak presenteert 30 nov 20u30 in de Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam een concert met Amsterdamse muziek uit vijf eeuwen: Sweelinck, Hooft, Locatelli, Verhulst, Röntgen, Schat, Andriessen, Breuker en nieuw werk van La Berge, Heather en Fuller, uitgevoerd door oa Camerata Trajectina olv Louis Peter Grijp. Res 020-6939093 of 0900-0191.

Greg Osby

Gezien de begeleiders die hij meeneemt, pianist Jason Moran, bassist Vashon Johnson en drummer Derrek Phillips, stort saxofonist Greg Osby zich dit keer op de `pure' jazz, zonder hiphop of house-pretenties. 23 nov BIMhuis Amsterdam.

Mingus Big Band

De enige `ghost band' in de jazz waar de geest van de leider nog voelbaar is. 26 nov Vredenburg Utrecht, 27 nov Concertgebouw Amsterdam.

Grote Prijs

Het geldbedrag voor de winnaars van de Grote Prijs van Nederland moet beschouwd worden als een troostprijs, in het licht van de anonimiteit die wacht voor de gemiddelde Grote Prijswinnaar. Terwijl festivalbezoekers met het grootste gemak zappen tussen rock, pop en dance, zijn de Grote Prijsfinales verbrokkeld in loshangende categorieën: Dance (24 nov Paradiso), Pop/Rock (25 nov Melkweg en Paradiso), Singer/songwriter(26 nov middag, Paradiso) en R&B/Hiphop (26 nov Paradiso, Amsterdam).