Selectie Galerie

Sef Peeters

Multimediakunstenaar Sef Peeters maakt in zijn werk gebruik van teksten, die hij ombouwt tot sculpturen. Zijn tekstbeelden zijn vaak humoristisch en confronterend en altijd opgebouwd uit vele betekenislagen. Zijn woorden en zinnen zijn alledaagse clichés. Galerie Akinci toont Peeters' nieuwe werken, waaronder een knipperend neonbeeld en diverse diaprojecties. T/m 23 dec, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Chengdu

Hedendaagse schilderkunst uit China is mateloos populair. De afgelopen jaren waren de fijngeschilderde, figuratieve voorstellingen van jonge Chinese kunstenaars regelmatig op grote internationale exposities te bewonderen. De Amsterdamse galerie Canvas International Art presenteert deze maand het werk van een tiental kunstenaars uit Chengdu. Hun werk heeft veel gemeenschappelijke kenmerken, zoals een monochroom kleurgebruiken daarom is er volgens Canvas zelfs sprake van een heuse stroming: The Chengdu Movement. T/m 20 dec, Lijnbaansgracht 319, Amsterdam. Wo t/m za 14-18u.

Carolein Smit

Als tekenaar kreeg Carolein Smit bekendheid met haar scherpe en humorvolle illustraties voor het Zaterdagbijvoegsel van NRC Handelsblad. De afgelopen jaren heeft Smit diverse van haar getekende voorstellingen uitgevoerd als driedimensionale keramische objecten. In Galerie Hof en Huyser presenteert zij onder de titel Vanitas een nieuwe serie objecten rond het thema vergankelijkheid. Te zien zijn keramieken beeldjes van hondenskeletten, omstrengelde katten en vertederende babies. T/m 2 dec, Bloemgracht 135, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Jurriaan Molenaar

De schilderijen van Jurriaan Molenaar lijken geïnspireerd op de esthetiek van computerspelletjes en flightsimulators. Vanuit een vogelvluchtperspectief kijkt hij neer op virtuele landschappen met kale, grijze gebouwen. Molenaar schildert zijn architectonische objecten in een strakke, onpersoonlijke stijl: de kleurvlakken zijn egaal en de lijnen haarscherp. Het vreemde perspectief en de hoogteverschillen in de verflaag zorgen ervoor dat zijn schilderijen een buitengewoon ruimtelijke werking hebben. T/m 17 dec in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

En verder

Schilderijen van Mareike Geys t/m 18 dec in Galerie Witteveen, Keizersgracht 538, Amsterdam; tekeningen van Jan Cremer t/m 24 dec in Galerie de Bleeker, Bleekersvaartweg 18, Heemstede; tekeningen en objecten van Iris le Rütte t/m 3 dec in Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam; collages van C.A. Wertheim en schilderijen van Ellemieke Schoenmaker t/m 17 dec in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.