Outrageous Fortune

Als er in Outrageous Fortune niet zoveel over seks gepraat werd, zou het de ideale kinderfilm zijn. Maar ja, er wordt een lijk geïdentificeerd aan de hand van private parts (,,nee, deze is veel te klein''), vrouwen krijgen informatie los van een sigarenboer met beloften over blow jobs en de gestolen waar van een crimineel wordt in een bordeel teruggeroofd.

Toch is het een ontzettend brave film, meer Herbie de Volkswagen dan Louis De Funès, meer plat en simpel dan oh-la-la. Shelley Long speelt een grootogig hert met theaterambities, gekleed in witkanten bloesjes. Als ze auditie doet voor een chic acteerklasje komt Bette Midler binnen, een ordinaire, dikke koe in wijde trui en leggings die niet weet wie Shakespeare is, maar die wel meteen ook van de partij wil zijn, want ze heeft ooit een rolletje gehad in Ninja Vixens. Uiteraard worden beiden aangenomen.

De vrouwen zijn elkaars ergste nachtmerrie. Long is een aanstellerige, piepende tante die het woord `penis' niet durft uit te spreken, laat staan een synoniem ervan. Midler is een grofgebekt, slordig type wier huis er in normale toestand al uitziet of er is ingebroken. Maar die tegenstelling is nog niet vreselijk genoeg: de vrouwen hebben dezelfde minnaar.

Met een man die zich zowel naar een koe als naar een hert weet te plooien, moet iets mis zijn. En inderdaad: hij verdwijnt. En dan zit de film plotseling vol spionnen en internationale veiligheidsdiensten. De dames gaan hem samen zoeken om uit te vinden van wie hij echt houdt. Het is op een lekkere manier kinderachtig dat ze daarbij hun eigen uiterlijk en liefdesleven veel belangrijker vinden dan allerlei dreigende internationale complotten. Vlakbij de ontknoping, op zoek naar een telefoon om de FBI te bellen, gaan ze nog gezellig samen bloesjes staan passen. Want uiteraard groeien Long en Midler naar elkaar toe en van hun minnaar af.

Deze film heeft als nadeel dat je je altijd zo gaat ergeren aan karakters van wie het de bedoeling is dat je je aan hen gaat ergeren. Outrageous Fortune bevat er minstens twee. Maar er schijnen mensen te zijn die zich best willen ergeren als de regisseur dat zo bedoeld heeft. Zij zullen dan wel de doelgroep zijn van deze kinderfilm met seksgrappen. Uit de statistieken van de Internet Movie Database (www.imdb.com) blijkt dat de film opvallend hoog scoort bij mannen van boven de 45.

Outrageous fortune (Arthur Hiller, VS, 1987), Net5, 20.30-22.20u.

    • Ellen de Bruin