Ouattara niet langer buitenspel

Oppositieleider Alassane Ouattara die in oktober niet mocht meedoen aan de presidentsverkiezingen in Ivoorkust, kan wel deelnemen aan de parlementsverkiezingen op 10 december. De nationale kiescommissie heeft dat gisteren beslist.

Het buitenspel zetten van Ouattara en dertien andere presidentskandidaten leidde vorige maand tot felle nationale en internationale protesten. Onmiddellijk na de presidentsverkiezingen kwam het tot bloedige rellen. Eerst werd de militaire leider generaal Robert Gueï verdreven door aanhangers van de socialist Laurent Gbagbo die de verkiezingen had gewonnen. Later raakten de activisten van Gbagbo slaags met supporters van Ouattara. Politiek en etnisch geweld kostte zeker 200 mensen het leven.

De kiescommisie heeft ingestemd met de kandidatuur van 979 aspirant-parlementariërs. Onder hen is ook Emile-Constant Bombet, de ex-minister van Binnenlandse Zaken die niet aan de presidentsverkiezingen mocht meedoen omdat hij van verduistering wordt verdacht. Hij was kandidaat voor de PDCI die het land sinds de onafhankelijkheid heeft geregeerd.

Deelneming van Ouattara en Bombet aan de parlementsverkiezingen kan nog worden geblokkeerd. De nieuwe grondwet geeft elke kiezer het recht de beslissing van de kiescommissie aan te vechten. Het nieuwe parlement telt 225 zetels, 50 meer dan voorheen.

De parlementsverkiezingen zijn de eerste serieuze politieke krachtmeting in Ivoorkust sinds de militaire staatsgreep van eind vorig jaar. Bij de presidentsverkiezingen waren de PDCI en de liberale RDR van Ouattara niet vertegenwoordigd. Ouattara werd uitgesloten omdat hij geen volbloed Ivoriaan zou zijn. De leider van de socialistische FPI, Laurent Gbagbo, bleef over als enige serieuze rivaal van juntaleider Robert Gueï.