Maatregel maakt werk `katvangers' onmogelijk

Kentekens van auto's waarop `verplichtingen rusten', zoals achterstallige wegenbelasting of onbetaalde bekeuringen, kunnen vanaf 1 februari volgend jaar niet meer op een nieuwe eigenaar worden overgeschreven. Hierdoor is het straks niet meer mogelijk een auto op naam van een zogenaamde `katvanger' te stellen. Katvangers zijn in de regel druggebruikers die in ruil voor een paar tientjes per maand een of meer kentekens op hun naam hebben staan. Automobilisten ontlopen zo bekeuringen en belasting.

Als de computer op het postkantoor straks een kenteken van de zwarte lijst herkent, wordt de mogelijkheid om het document naar een nieuwe eigenaar over te schrijven automatisch geblokkeerd. Dat is een van de gevolgen van de invoering van een algemene maatregel van bestuur in de strijd tegen de voertuigcriminaliteit. Binnen de Amsterdamse politieregio is de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (SAV) deze week alvast begonnen met een `interne happening' agenten uit te leggen hoe in de toekomst te handelen als zij tijdens hun werk op een auto stuiten die niet op naam van de bestuurder staat en waarop volgens de zwarte lijst bovendien nog `verplichtingen rusten'.

De kans is in dat geval groot dat de auto formeel op naam van een `katvanger' staat, zegt J.G. Wesselink, directeur van de SAV. Volgens cijfers van de SAV zijn er ongeveer 750 katvangers die samen ruim 50.000 kentekens op hun naam hebben staan. Vordering van belasting op boetes op hun naam is gegeven hun marginale middelen van bestaan een zinloze onderneming. Doordat van het totale wagenpark ongeveer één op de honderd kentekens op naam van een katvanger staat, loopt de overheid jaarlijks voor miljoenen guldens aan inkomen mis.

Vanaf 1 februari is het dus niet langer mogelijk een auto op naam van een katvanger te stellen. Dat werd tot dusverre gedaan door automobilisten die extreem veel bekeuringen krijgen doordat zij structureel de verkeersregels aan hun laars lappen. Maar het kan ook zijn dat de eigenaar een uitkering heeft en van zwart geld zijn auto heeft betaald. Het is de bedoeling dat in Amsterdam, waar het probleem het grootst is, meteen wordt begonnen zodra de nieuwe regelgeving van kracht is.

Naast de aanpak van katvangers wil minister Korthals (Justitie) dat alle vormen van voertuigcriminaliteit intensiever worden bestreden. In de eerste helft van dit jaar zijn bijvoorbeeld 12.625 personenauto's gestolen, acht procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Zestig tot zeventig procent van de gestolen auto's wordt wel weer teruggevonden. Het merendeel van de diefstallen behoort tot de categorie gelegenheidsdiefstal, zoals joyriding. Omdat een startonderbreker dit soort diefstallen effectief tegengaat, is begin september de landelijke campagne `Niet te starten, niet te stelen' begonnen. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit pleit in deze campagne voor het inbouwen van startonderbrekers in auto's.