Lof Mexico voor nieuwe ministers

Financiële analisten en de Mexicaanse zakenwereld hebben gisteren instemmend gereageerd op een reeks ministersbenoemingen door de gekozen president, Vicente Fox. De nieuwe president treedt op 1 december aan.

Fox heeft als zijn minister van Financiën Francisco Gil Díaz benoemd. Gil is een voormalige president van de centrale bank. In de tijd dat hij in een lagere functie op het ministerie van Financiën werkte kreeg hij de bijnaam `de Belastingterrorist' wegens zijn hardnekkige jacht op belastingontduikers. Analisten roemden de benoeming van Gil als ,,wereldklasse''.

Lof was er in zakelijke en financiële kringen in Mexico eveneens voor andere benoemingen door Fox. ,,Deze benoemingen zullen goed worden ontvangen door de binnenlandse en internationale financiële gemeenschap'', voorspelde voorzitter Héctor Rangel van de Mexicaanse bankiersvereniging.

Oud-functionaris van de Wereldbank Luís Ernesto Derbez krijgt het nieuw opgerichte Economische Zaken, met speciale aandacht voor de ontwikkeling van kleine bedrijven. Fox' campagnemanager Pedro Cerisola, die tien jaar geleden leiding heeft gegeven aan de privatisering van telefoonmaatschappij Telmex, wordt minister van Telecommunicatie.

Aan de top van het departement van Energie komt Ernesto Martens, een voormalige hoge luchtvaartfunctionaris. Fox heeft nog geen directeur benoemd voor het staatsoliebedrijf Pemex. Hij liet wel weten dat de staatsgigant een ,,ingrijpende verandering'' zal ondergaan. Zo wil Fox de belastingafdracht door Pemex verlagen, waardoor het bedrijf meer kan investeren.

Fox wil met de Amerikanen gaan overleggen over een gezamenlijk energiebeleid: een drastische verandering van de op dit gebied traditioneel afstandelijke Mexicaanse politiek ten opzichte van de VS. Ook benoemde hij een speciale minister voor grensaangelegenheden: partijgenoot en oud-gouverneur van de grensstaat Baja California Ernesto Ruffo.

Niet verrassend, maar wel enigszins controversieel, is de benoeming van de linkse wetenschapper Jorge Castañeda tot minister van Buitenlandse Zaken.

Minister van Landbouw wordt de boer Javier Usabiaga, naar verluidt de grootste knoflookproducent ter wereld, en daarom bekend als `de Knoflook-koning'.