Kunst voor de kerst

Nederland fröbelt zich suf. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een workshop voor. De komende weken zijn er tal van kerstcursussen. Een kleine selectie.

KLASSIEK BINDWERK

Constance Spry, een bekende Engelse bloemenexpert uit de jaren zestig, zeventig is hét grote voorbeeld van Annemarie van Keulen. In navolging van Spry noemt zij haar decoratiestukken Frosted Beauties, verwijzend naar het sneeuw- of poederachtige laagje waarmee ze worden afgewerkt. De workshop wordt gegeven in de voormalige burgemeesterswoning aan een landelijke weg in Nieuwerkerk a/d IJssel. Van Keulen hanteert de klassieke manier van bloembinden en gebruikt geen hulpmaterialen als stro-kransen. Een krans wordt in zijn geheel gemaakt van `bindwerk'. Zes soorten takken van dennen, sparren of andere evergreens, worden afgesneden en met ijzerdraad gebonden. Het werkstuk kan worden gebruikt als tafelversiering of worden opgehangen.

*Villa Buitenlust, 's Gravenweg 182, Nieuwerkerk a/d IJssel. Workshop Frosted Beauties 13/

14/19/20/22 en 23 dec van 10u45-16u30, ƒ210 p.p. Groepen max 10 pers (2 pers. ƒ390), incl materialen, drankjes, 3-gangenlunch, tea & scones. Inl 0180-311695 of 06-51118113

VERGULDEN

In Atelier Elsemarijn in Noord-Limburg wordt op o.a. 25 november een workshop vergulden en verzilveren van kerstballen gegeven. Ook andere verftechnieken komen aan bod, zoals craqueleren en parelmoeren. Verder zijn er allerlei materialen als kraaltjes en veertjes beschikbaar waarmee de kerstballen kunnen worden versierd.

*Atelier Elsemarijn, Keurvorststraat 8, Molenhoek. Workshop 25 nov, andere data op aanvraag. Lesgeld ƒ30 of ƒ50, excl materialen. Inl 024-3585822

SCHELPENBOKAAL

In een voormalige limonadefabriek aan de Rotte in Rotterdam is Kitch & Kunst gevestigd, een woon- en decoratiewinkel, workshop en restaurant onder één dak. Cursisten kunnen kiezen uit een workshop kerstbokaal (halve dag) of kersttafel (hele dag). De glasbokaal is mondgeblazen en met behulp van piepschuim, tillansia (IJslands mos), allerlei soorten schelpen en waxinelichtjes wordt een tafeldecoratie gemaakt. Bij de workshop kersttafel beginnen de cursisten met het sjabloneren van organza tafellakens of decoreren met voorbewerkte zeefdrukramen. De middag is bestemd voor het beschilderen van vier porseleinen kerstborden.

*Kitch en Kunst aan de Rotte, Bergse Rechter Rottekade 1, Rotterdam. Vijf minuten lopen van station Noord. Kerstbokaal 21 dec (10-12u30; 14-16u30; 20-22u30), ƒ129 incl materialen, koffie, thee en iets lekkers. Kersttafel 2 dec van 10-17u, ƒ269 incl materialen, lunch etc. Inl 010-2850277. e-mail: info@kitchenkunst.nl

www.kitschenkunst.nl

KERSTVERSIERINGEN

In het Koetshuis in Buren kun je kiezen uit veel verschillende groenworkshops van een halve dag, maar de keuze moet wel van tevoren worden gemeld. In december ligt de nadruk op kerstversieringen, zoals een tafelkerststuk, kersttaart, adventskrans, boogkandelaar of hangende kerstster. Ook kunnen kerststalfiguren worden gemaakt van textiel dat wordt verhard en vervolgens beschilderd en versierd met natuurlijke materialen.

*'t Koetshuis, Voorstraat 4, Buren. Veel verschillende data. Inl 0344-681700 of 0344-571574 of 06-54306869. Prijzen van ƒ55 tot ƒ85

GUIRLANDES

Evenementenbureau De Hofdames organiseert in kasteel Ophemert een workshop kerstdecoraties maken. Clara Bossers van het groenbedrijf Fleurs d'Amies zet de cursisten flink aan het werk, want er worden op één dag drie groendecoraties gemaakt. Een guirlande met lichtjes, een staande decoratie voor bijvoorbeeld een hal en een kerststuk voor de buitendeur. Bij de workshop is koffie, een lunch en een thé complet inbegrepen.

*Kasteel Ophemert, Dreef 2, Ophemert. Workshop kerstdecoraties maken ƒ235 pp. 14 en 15 dec van 9u30-16u, bij voldoende belangstelling ook andere data. Inl 073-6577532 of 6568425

KROONLUCHTER

In een grote oude boerderij in Nieuwe Niedorp, in de buurt van Alkmaar, is het droogbloemenbedrijf van Jan Cees Lont gevestigd. De laatste week van november en de eerste twee weken van december zijn er vrijwel dagelijks workshops die in het teken staan van kerst. Een greep uit het aanbod: alternatieve kerstboom, krans, guirlande, hengselmand, kroonluchter en tafelschikking. In de cursusbrochure staat steeds de moeilijkheidsgraad van de workshop vermeld.

*Jan Cees Lont, Sfeerboerderij voor Huis & Tuin, Terdiek 23, Nieuwe Niedorp. Prijzen van de kerstworkshops van ƒ70 tot ƒ110. Inl 0226-411259

VEENBESSEN

De cranberry of veenbes is inheems in Noord-Amerika en groeit verder alleen op Terschelling. Volgens de overlevering vond in 1840 een jutter een vaatje op het strand waarin hij drank vermoedde. Er zaten veenbessen in en uit woede trapte hij het vaatje de duinen in. De veenbessen tieren welig sindsdien, het eiland is een grote leverancier van cranberry's. Het loof is ook heel waardevol, mooie groene kleine blaadjes. Bij Atelier De Muze kunnen cursisten kiezen uit vier groene decoratiestukken, waarbij het veenbessenloof de basis vormt. Bijvoorbeeld een tafelstuk van drie verdiepingen, met een versiering of een waxinelichtje als afsluiting. Een ander model is een holle krans gedecoreerd met bessen, groen en lampjes, sober maar intrigerend door zijn diepte. Het grootste decoratiestuk is een alternatieve kerstboom: een hoge stam aangekleed met veenbessengroen, waarop o.a. kaarsenhouders zijn bevestigd.

*Atelier De Muze, Pastoor Smitsstraat 78, St. Oedenrode. Workshops op 6/7/11/13 en 14 dec. Bij voldoende belangstelling zijn ook andere data mogelijk: 1 dec of 14 dec. Prijzen vanaf ƒ80 oplopend tot ƒ185 voor het grootste stuk. Inl 0413-473588.

KROONLICHTER

In Appeltern wordt tijdens de cursus Kerst- en winterdecoreren een kroonluchter gemaakt van natuurlijke materialen. Deze decoratie kan zowel binnen als buiten worden opgehangen. De deelnemers krijgen verder adviezen over andere winterdecoraties voor huis en tuin. Aan de workshop is ook een bezichtiging verbonden van de Tuinen van Appeltern, waar verspreid over het terrein en in diverse gebouwen decoraties staan of hangen. Tijdens de wandeling over het terrein wordt stilgestaan bij de eerste winterbloeiers.

*De Tuinen van Appeltern, Walstraat 2a, Appeltern Cursus Kerst- en winterdecoreren 18 nov, 2/8/9/10/15/16 en 17 dec, ƒ125 pp incl consumpties, lunch, entree Tuinen, Jaarboek voor de Tuin, rondleiding, cursusboek en/of benodigd materiaal Inl 0487-541732, fax 0487-541539 of www.informatietuinen.nl

    • Marion van Eeuwen