Koopzondag Amsterdam terugdringen

Een meerderheid in de gemeenteraad van Amsterdam bestaande uit PvdA, SP en GroenLinks wil het aantal koopzondagen in de stad terugdringen.

De overlast die kooplustigen op zondag in de binnenstad zouden veroorzaken, wordt de bewoners daar volgens die partijen te veel. Het fractielid H. Bakker (SP) heeft een motie ingediend waarin hij vraagt eens per jaar een `kooploze' zondag in te voeren, als `symbolisch moment voor bespiegeling'. Bakker: ,,De kooploze zondag moet een moment van bezinning over het eeuwige kopen, kopen, kopen worden''. Bakker is voor Amsterdam als een levendige stad, maar ,,weet niet of Amsterdam zo bruisend is als iedereen op zondag zakken waxinelichtjes bij de Blokker gaat kopen.''

GroenLinks steunt de motie. Voor fractievoorzitter H. Hofmeijer is één kooploze zondag per jaar een minimum. GroenLinks weet nog niet hoeveel kooploze zondagen zij exact zou willen. Hofmeijer bestrijdt dat kooploze zondagen ten koste zouden gaan van de winkeliers. ,,Het midden- en kleinbedrijf was er voor de invoering van de koopzondagen, drie jaar geleden, ook niet afhankelijk van. Nu zal dat weinig anders zijn.''

Het CDA loopt al jaren te hoop tegen koopzondagen. Vanwege de eerbiediging van de zondagsrust streeft die partij naar een afschaffing van de openstelling van winkels op de zondag.

PvdA-fractievoorzitter B. Irik denkt dat de balans in de binnenstad tussen wonen, vermaak en toerisme doorgeslagen is. Volgens Irik wil de PvdA deze overlast gaan aanpakken en bestaat daarvoor geen andere mogelijkheid dan de beperking van het aantal koopzondagen. Irik: ,,Wij komen hierin op voor de bewoners van de binnenstad. Koopzondagen zijn niet alleen maar een kwestie van economische zonneschijn.''

Woordvoerder A. van der Sluis van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) in Amsterdam zegt dat de zondagse `Bijenkorf-files' er niet waren geweest als de politieke partijen voor betere parkeervoorzieningen hadden gezorgd. Volgens Van der Sluis zijn niet alle winkeliers in de binnenstad tegen een beperking van de openingstijden op zondag. Volgens hem moeten veel winkeliers hoge kosten maken om open te zijn. Het MKB buiten de binnenstad juicht volgens Van der Sluis een kooploze zondag in de binnenstad toe.