KINDERAGENDA

Diplodocus

Misschien heb je de serie Walking with Dinosaurs op de televisie gezien of ben je van plan naar de nieuwe Disney computeranimatiefilm over dino's (Dinosaur) te gaan, die vanaf deze week in de bioscoop draait. Over een dino-ei gaat de film, iguanodon Aladar, het ei komt per ongeluk in een nest van oeraapjes terecht en daar wordt de dino liefderijk in de apenfamilie opgenomen. Dinosaur draait in zo'n 106 theaters en dat belooft een kaskraker voor de Kerstvakantie te worden. In het Oertijdmuseum in Boxtel is nu het skelet van één van de langste dinosauriërs ooit, een bijna 20 meter lange en 7 meter hoge Diplodocus te zien. Het complete 145 miljoen jaar oude skelet, waarvan de staart alleen al 73 wervels telt, is in 1993 gevonden in de grond van Howe Ranch in de Amerikaanse staat Wyoming. Behalve de Diplodocus, die maar tot 9 december te zien is (dan `reist' hij naar Zürich) staan er ook nog andere dino's zoals de Tyrannosaurus en de Ancylosaurus (die met stekels), één van de aangespoelde potvissen uit Kijkduin en veel fossielen. Verder zijn er speurtochten, dino-filmpjes en sommige skeletten mag je ook heel voorzichtig aanraken.

*Diplodocus t/m 9 dec en andere skeletten van dinosauriërs in het Oertijdmuseum De Groene Tijd, Bosscheweg 80, Boxtel. Open t/m 9 dec wo t/m zo 10-17u en daarna alleen in het weekend. Toegang voor kinderen t/m 12 jaar ƒ3, daarboven ƒ7. Inl http://home:wxs.nl/õertijdmuseum.degroenepoort of 0411-616861.

Farao's

De beroemdste koninklijke familie uit het oude Egypte is nu in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te zien. Farao Achnaton, zijn vrouw Nefertiti en hun 6 dochterjes leefden zo'n 1350 jaar voor Christus en de portretten, beelden, reliëfs en gebruiksvoorwerpen geven - voor zover mogelijk - een beeld van hun leven. Achnaton was een eigenzinnige man en hij wilde alles anders doen dan zijn vader (Amenhotep II). Zo werden de honderden goden naar huis (hemel?) gestuurd en bleef er nog maar één god over: de zonnegod Aton. Hij bouwde een hele nieuwe hoofdstad midden in Egypte en ook de kunst veranderde: mensen kregen scheve ogen, dikke buiken, volle lippen en dunne armen en benen. Over Achnaton, Nefertiti en het oude Egypte kunnen kinderen vanaf 6 jaar in Leiden ook een kinder audiotour langs de expositie volgen. Bij elk voorwerp moet een nummer worden ingetoetst en presentatoren van het Jeugdjournaal vertellen daar een mooi verhaal bij. Zo kom je bijvoorbeeld van alles te weten over het leven in het koninklijk paleis, nieuwe stad en ook over de prinsesjes en de zoon van Achnaton, Toetanchamon die al op 9-jarige leeftijd op de troon kwam. De hele band afluisteren duurt een uur, maar je kan zelf bepalen naar welke verhalen je wel of niet wil luisteren.

*Farao's van de Zon, Achnaton, Nefertiti en Toetanchamon t/m 18 febr in het Rijksmuseum voor Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Open Dag 10-18u Gesloten 25 dec en 1 jan. Toegang kinderen t/m 18 jaar ƒ16,50 (inclusief audiotour) en daarboven ƒ19,50 (ook met audiotour). MJK niet geldig. Inl 071-5163163 of www.faraosvandezon.nl.

Letters

Leer Hebreeuwse letters kennen door er op te bewegen en ze daarna te tekenen. De workshop zondag 26 november om 14u30 in het Joods Historisch Museum begint met een verhaal over hoe God de letters in de wereld liet komen. Daarna wordt de betekenis van de letters verteld, wordt ook geleerd hoe je die letters uit moet beelden en dan mag je met pen en papier aan de slag.

*Kinderworkshop (6-10 jaar) Hebreeuwse letters op zo 26 nov om 14u30 in het Joods Historisch Museum, JD Meijerplein 2-4, Amsterdam. Res à ƒ2,50 020-6269945.

Kabouters

Evelien Buijs (9 jaar) is dol op kabouters en inmiddels heeft ze er 70 gespaard. De meeste kabouters komen uit de boeken van Rien Poortvliet. Omdat ze niet meer te koop zijn, gaat Evelien rommelmarkten af om haar verzameling aan te vullen. Ze bewaart haar kabouters in een echt Rien Poortvliet-kabouterhuis in een kabouterlandschap. Haar lievelingskabouters zijn een vrouwtje en een mannetje die samen in bad zitten en al die kabouters zijn nu te zien in De verzamelplaats in het Fries Museum. Heb je ook een verzameling en vind je het leuk om je eigen expositie in te richten, schrijf dan naar het Fries Museum.

*Kabouters van Evelien Buijs t/m 13 dec in de Verzamelplaats in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Open di t/m zo 110-17u. Kinderen t/m 15 jaar ƒ5 en daarboven ƒ7,50. Inl 058-2555500.

Beestjes

De Sint is weer in het land en misschien heb je je eerste stuk marsepein al gegeten. Lijkt het je leuk om ook eens zelf marsepeinen beestjes te maken dan kan je je opgeven voor de workshop bij Kitsch & Kunst in Rotterdam op woensdag 29 november en zaterdag 2 december om 14u. Net als van klei kan je je eigen beestjes kneden en daarna kleuren. Opeten mag, maar mee naar huis nemen kan natuurlijk ook.

*Marsepeinen beestjesworkshop op wo 29 nov en za 2 dec om 14u bij Kitch en Kunst aan de Rotte, Bergse Rechter Rottekade 1, Rotterdam. (Duur 1 1/2 uur). Deelname ƒ27,50 res 010-2850277.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: T. Schoemaker