Israël zint op wraak na nieuwe bomaanslag

Het Israëlische veiligheidskabinet is vanmorgen opnieuw bijeengekomen om te beslissen over wraak voor de bomaanslag in de Noord-Israëlische stad Hadera, waarbij gisteren twee mensen werden gedood en meer dan zestig gewond. Vanochtend werd een Israëlische militair gedood bij een explosie in de Gazastrook.

De explosie in Hadera was zo hevig dat een bus werd opgetild en met de voorkant in een winkel terechtkwam. Ooggetuigen vertelden huilend dat op straat vingers, benen en andere lichaamsdelen lagen. Ezzedeen al-Qassam, de militaire vleugel van de fundamentalistische organisatie Hamas, heeft vanmorgen de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich genomen. Een Israëlisch tv-station meldde van de plaats van de aanslag dat een eerste onderzoek uitwees dat geïmproviseerde explosieven waren gebruikt, hetgeen op zichzelf niet typerend is voor aanslagen die het werk zijn van Hamas of Islamitische Jihad.

Premier Ehud Barak staat onder zware Amerikaanse druk om af te zien van militaire represailles tegen de Palestijnen. Gisteravond nam het veiligheidskabinet tijdens een spoedzitting daarover nog geen beslissing. Radio Israël meldde vanmiddag dat Jeruzalem neigt naar een combinatie van militaire en economische drukmiddelen tegen de Palestijnen. Gelijktijdig met het inzetten van speciale militaire eenheden tegen de uitvoerders van de aanslag en diegenen die erachter staan, zal Israël ook de economische druk op de Palestijnen opvoeren. De helikopteraanvallen zullen volgens radio Israël tot een minimum worden beperkt. Als reden voor deze wijziging van de tactiek geeft Jeruzalem op dat deze aanvallen nauwelijks effectief zijn. Bovendien komt Israël erdoor in de wereldopinie in een kwaad daglicht te staan wegens buitensporig geweld te midden van de Palestijnse burgerbevolking.

Premier Barak veroordeelde de aanslag in Hadera als barbaarse terreur. De verantwoordelijkheid legde hij bij het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat, dat met het vrijlaten van leden van de Islamitische Jihad en Hamas en voortgaande ophitsing een terroristisch klimaat zou hebben geschapen. Barak zei dat Israël zal afrekenen met terroristen die de aanslag uitvoerden en diegenen die daar verantwoordelijkheid voor dragen.

Het Palestijnse zelfbestuur heeft ontkend de hand te hebben gehad in de aanslag. Arafat veroordeelde vandaag vanuit Kairo de aanslag. Woordvoerders van het Palestijnse zelfbestuur lieten dat gisteren na. Zij kondigden in plaats daarvan wraak aan voor het doden gisteren in de Gazastrook van een commandant van de Tanzim, de gewapende organisatie van Arafats Al-Fatah. De auto waarin hij met drie andere Palestijnen reed in een Israëlische hinderlaag. Tijdens de schietpartij werden ook de drie overige inzittenden gedood.

Radio Israël meldde vanmorgen dat Arafat via de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, die nu in Israël is, heeft voorgesteld onderhandelingen over beëindiging van de vijandelijkheden en een politieke oplossing te hervatten. In Jeruzalem is daar uiterst koel op gereageerd. In de ogen van Israël is Arafat na de euforie van Camp David een hoogst onbetrouwbaar individu geworden die Palestijnse diplomatie vermengt met terreur om zijn politieke doel – een Palestijnse staat in alle bezette gebieden met (Oost)Jeruzalem als hoofdstad – te bereiken.

Tienduizenden Israëliërs demonstreerden gisteravond in het centrum van Jeruzalem onder het motto `Laat het leger winnen' tegen de regering-Barak. Ariel Sharon, de leider van de Likud-oppositie, jutte de menigte op en riep dat ,,Israël het (militaire) initiatief moet nemen''. Tijdens deze demonstratie verschenen leuzen als ,,de misdadigers van Oslo (Peres en Beilin, Rabin is al vermoord) moeten worden berecht''.

De kolonisten in Kfar Drom in de Gazastrook, waar maandag de aanslag op de schoolbus werd gepleegd, zeiden gisteren dat uitbreiding van de nederzettingen, het bij de nederzetting trekken van Palestijns land en het plaatsen van caravans een gepast zionistisch antwoord is tegen de Palestijnen. In een hoofdartikel schrijft het blad Ha'aretz vandaag dat het ,,het plaatsen van nieuwe caravans in Kfar Drom een daad van gekte is''.

DOSSIER MIDDEN-OOSTEN: www.nrc.nl