Internationaal

LONDEN

Op een rustige Londense beurs schommelde de FTSE-index vanochtend rond het slot van gisteren. Analisten verwachten dat er de hele dag weinig zal gebeuren op de London Stock Exchange, voornamelijk omdat het vandaag een vrije dag is in de Verenigde Staten. De telecomfondsen gaven de beursgraadmeter wat steun, net als de financiële fondsen. Beide sectoren liepen gisteren rake klappen op.

Vroeg in de middag noteerde de Britse beursbarometer 6.227 punten, een winst van 0,1 procent.

FRANKFURT

In Frankfurt stonden vanochtend met name de finaciële aandelen onder druk. Herverzekeraar Munich Re bijvoorbeeld verloor 0,9 procent, Deutsche Bank leverde 0,7 procent in. De banken en verzekeraars trokken de DAX in hun val mee. De beursindex daalde 0,1 procent en noteerde om vroeg in de middag 6.506 punten.

PARIJS

De CAC-40 daalde gisteren beneden de 6.000-puntengrens, en de stijging die vanochtend volgde was lang niet stevig genoeg om de index daar weer boven te tillen. Rond het middaguur noteerde de graadmeter 5.965 punten, een winst van 0,3 procent.

TOKIO

In Azië hadden de aandelenkoersen vandaag te lijden onder de tegenvallende prestaties van de Amerikaanse beurzen. In Hongkong zakte het koersgemiddelde met 1,4 procent naar 14.564. Vooral de telecomfondsen zorgden voor een daling van de Hang-Sengindex.

Op de beurs van Seoul zorgde een daling van de Zuid-Koreaanse munt, de won, voor onrust onder beleggers. Gevoegd bij het zwakke sentiment als gevolg van de ontwikkelingen in New York leidde dat tot een daling van de Kospi-index met 1,5 procent op 514,31.

In Tokio werd niet gehandeld wegens een nationale feestdag.

NEW YORK

De Amerikaanse beurzen verloren gisteren voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag terrein. Zowel de index van technologiebeurs Nasdaq als de Dow-Jonesindex, waarin vooral waarden uit de `oude economie' zijn opgenomen, dalen al sinds 15 november. Vandaag is Wall Street wegens Thanksgiving gesloten, en doorgaans levert de dag ervoor stevig stijgende koersen op. De stemming op de beurs was echter zo slecht dat de kentering uitbleef. De Nasdaq leverde ruim 4 procent in, en sloot op 2.755 punten. De Dow-Jonesindex verloor 0,9 procent en eindigde de handelsdag op 10.399 punten.

Analisten noemen als verklaring voor de kwakkelende beurzen onzekerheid over de uitslag van de presidentsverkiezing, maar vooral angst voor een afnemende economische groei.