`In weekend geen trucks'

De Europese Commissie heeft voorgesteld het verkeer van zware vrachtwagens op doorgaande Europese routes in het weekeinde te verbieden. Zij wil met een richtlijn komen ter harmonisering van dergelijke maatregelen die nu al in acht van de vijftien lidstaten gelden. Eurocommissaris Loyola de Palacio (Transport & Energie) presenteerde het voorstel gisteren als onderdeel van een pakket van sociale maatregelen, die moeten zorgen voor eerlijker concurrentieverhoudingen in de sector van het Europese vrachtwagentransport. Volgens het voorstel zou in de periode 16 september tot 14 juni tussen 22.00 zaterdag en 22.00 uur zondag het verkeer van zware vrachtwagens die internationale trips maken op het trans-Europese netwerk moeten worden verboden. Het verbod zou ook op publieke feestdagen moeten gelden. In de vakantieperiode van 15 juni tot 15 september zou het verbod al zaterdags om 07.00 uur moeten ingaan. Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) voelde weinig voor het voorstel wegens de gevolgen voor het vrije vervoer in de EU, maar stemde niet tegen.