HIER & DAAR

Porceleyne Fles

NV Koninklijke Porceleyne Fles Anno 1653 organiseert dit jaar aan de Rotterdamseweg 196 in Delft een Winterkortingweek. Naast een presentatie van de handbeschilderde kerstartikelen van de Porceleyne Fles en een grote collectie kerstsouvenirs biedt de showroom de hele week licht beschadigd aardewerk en restpartijen aan tegen korting.

*Winterkortingweek Porceleyne Fles, Rotterdamseweg 196, Delft. Open ma 27 nov t/m za 2 dec dag. 9-17u.

Malt Whisky Festival

De Oude Kerk in het centrum van Amsterdam is omgebouwd tot nosings- & tastingsruimte. Van 24 t/m 26 november wordt in de kerk het International Malt Whisky Festival gehouden. Bezoekers kunnen het `whiskygevoel' beleven door kennis te maken met diverse whisky's, met Schotse en Ierse zalm, kunst, literatuur en muziek. Tevens live optreden van muzikanten, pipers en bands.

*Malt Whisky Festival, Oude Kerk, Oudekerksplein, Amsterdam. Open vr 24 nov 17u30-22u, za 25 nov 13-17u30 uur en 19-23u en zo 26 nov 13u30-17u30. Entree ƒ65 pp incl `nosings and tastings', Lounge Malt Whisky Guide e.d. Kaarten verkrijgbaar bij Whisky Café De Still, Spuistraat 326, Amsterdam en tel. 020-3302360

Internet www.whiskyfestival.nl

Wintermarkt

In de Tuinen van Appeltern is van 23 t/m 26 november wintermarkt. Het tuinplein wordt verbouwd tot winterdorp met tientallen houten huisjes. Er zijn accessoires te koop en meubels, kandelaars, boeken, planten, kerstversieringen, stoffen, gerechten enz. Voor de bezoeker is er chocolademelk, glühwein of `ambachtelijk' bereide maaltijdsoep.

Op diverse plaatsen branden open vuren.

*Kerst en wintermarkt Tuinen van Appeltern, Walstraat 2a. Appeltern ligt in de driehoek Nijmegen, Tiel en Oss. Open do t/m zo 10-18u Entree volw ƒ15

pAn Amsterdam

Groot en verscheiden, zo wordt de kunst- en antiekbeurs pAn Amsterdam omschreven. De tentoongestelde kunstvoorwerpen zijn afkomstig van gerenommeerde galeries en antiquairs uit Nederland en België. Ruim honderd deelnemers bieden een keur aan zilver, glas, textiel, meubels en klokken, schilder- en beeldhouwkunst.

*pAn Amsterdam, RAI-Parkhal Amsterdam. Open ma t/m vr 11-20u, za/zo 11-18u Entree volw ƒ45 pp Honden, camera's, paraplu's en rugzakken niet toegestaan op de beursvloer.

Internet www.pan-amsterdam.nl

Spelletjes

Verover Engeland of bombardeer Tokyo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden kinderen in Engeland, de VS en op het vasteland van Europa op het ganzenbord oorlogje of leerden spelenderwijs wat te doen bij een luchtalarm. In het Oorlogs Verzets Museum in Rotterdam is vanaf 23 november te zien hoe de jeugd zich vermaakte met spellen en legpuzzels waarin de oorlog centraal stond. Ook zijn er spellen van voor de oorlog van propagandistische aard, zoals een Duits kwartetspel waarin de luchtmacht wordt verheerlijkt.

*`De oorlog op tafel' Spelletjes uit de kast van oorlogskinderen. Het Oorlogs Verzets Museum in Rotterdam, Veerlaan 82-92 Open di t/m vr 10-16u zo 12-16u.

Toegang ƒ2,50 Tel. 010-4848931

Haagse Kunst

Het veilinghuis Glerum zal 4 december weer een Haagse veiling organiseren. Van de Haagse School komen onder meer Jozef Israels en Johannes Bosboom onder hamer. Ook de naoorlogse groepen als Verve, Posthoorn en Atol zijn vertegenwoordigd met werken van o.a. Kees Andréa, Herman Berserik en Aat Verhoog.

*Twee eeuwen Haagse kunst 1800-2000, Glerum Auctioneers, Het Oude Stadhuis, Javastr. 26, Den Haag. Kijkdagen 30 november en 1 tot en met 3 december 10-16u.

Veiling 4 december 14u en 19u30

Inl 020-3012950 of 070-3560165, ook voor aanvragen catalogus.

Fotografieveiling

Aanstaande maandag organiseert Veilinghuis Glerum zijn tweede fotografieveiling. Het aanbod is voornamelijk werk van Nederlandse fotografen, waarvan een beetje uit de 19de en vroeg-20ste eeuw (Bernd Eilers, Henri Berssenbrugge, Piet Zwart), veel uit de jaren vijftig en zestig (Carel Blazer, Cas Oorthuys, Aart Klein, Emiel van Moerkerken) en een breed aanbod aan moderne fotografie (Aarsman, Blok, Van der Kaap). De prijzen zijn in vergelijking met die in het buitenland uiterst bescheiden: de goedkoopste enkele honderden guldens, de gemiddelde vraagprijs schommelt tussen de 3 en 4.000 gulden.

*Fotografieveiling Glerum, Lekstraat 63 Amsterdam. Kijkdagen: 23 tot en met 26 november, 10-16u, veiling 27 november 10u30 uur,

Inl 020-3012950