Gouden Boekjes liggen bij De Slegte in de ramsj

Wim is weg. Maar nu voorgoed, want hij ligt sinds vorige week bij De Slegte. Samen met Het eigenwijze eendje, Zeven kleine vriendjes, De gele taxi en al die andere oude bekenden uit de kinderboekenserie De Gouden Boekjes.

Nog pas vier jaar geleden blies uitgeverij De Bezige Bij de legendarische reeks waarmee ze in 1953 was begonnen nieuw leven in. Er kwamen toen vier nieuwe deeltjes uit en de wederwaardigheden van de populairste personages werden opnieuw herdrukt.

Vorig jaar is de productie van de serie overgegaan naar uitgeverij Leopold (waar De Bezige Bij onder ressorteert). Dat de serie nu bij De Slegte ligt, heeft te maken met de herziening van de licentie per 1 januari 2001, aldus Charlotte Wilming van Leopold. De rechten zijn teruggegaan naar de Amerikaanse uitgever, omdat de Nederlandse uitgever niet bereid was het `mass market concept' te aanvaarden waarbij de boekjes begeleid worden door bijproducten zoals poppetjes en spelletjes. Het was Leopold niet langer toegestaan uitsluitend de succesvolle boekjes uit te geven. Om de slotdatum van de licentie te halen, besloot Leopold de hele serie over te doen aan De Slegte.

De Gouden Boekjes kwamen eerder in het nieuws omdat er in het land van oorsprong, de Verenigde Staten, een stevige discussie gaande was over de incorrect geworden reputatie van een aantal titels. Vooral het in Nederland populaire deeltje Sambo, het kleine zwarte jongetje moest het ontgelden. Het verhaal (The Story of Little Black Sambo, van Helen Bannerman uit 1899) over het ventje dat gemene tijgers te slim af is, werd beschouwd als een schaamteloos racistische voorstelling van zaken. De nieuwe Amerikaanse versie vertoonde een bruin Indiaas jongetje.

Maar ook uit De gele taxi, die door New York scheurt om moeder en zoontje naar Grand Central Station te brengen, werden vermeende stereotypen uit een slecht verleden verwijderd. Een half jaar geleden berichtte de correspondent van deze krant hoe zwarte kruiers, en bedienden een andere huidskleur hadden kregen. Ze zijn, schreef Juurd Eijsvoogel toen, `stilletjes weggeretoucheerd uit Amerika's culturele geschiedenis'. Bovendien verdwenen alle sigaretten en sigaren uit de vingers van de bijfiguren in de boekjes.

De voorraad Gouden Boekjes is in ongelijke partijen verspreid over de filialen van De Slegte, zoals bleek uit een kleine steekproef. Voor Vijf brandweermannetjes moet men naar Groningen. Christoffel en de Columbus bevindt zich in Rotterdam, enzovoorts. Ze kosten drie voor een tientje, een troostprijs voor het wak in de klassieke kinderliteratuur dat aan de einder dreigt.

    • Jessica Voeten