Getronics in de bankschroef

In de automatisering kon tot voor kort ,,iedere idioot geld verdienen'', maar de markt is volwassen geworden. Getronics, dat gisteren een winstwaarschuwing deed uitgaan, heeft verzuimd op tijd de bakens te verzetten.

Beleggers zijn geschokt over de winst- en omzetwaarschuwing die Getronics, altijd geprezen om zijn betrouwbare voorspellingen, gisteren heeft doen uitgaan. Het aandeel van de automatiseerder kelderde gisteren met liefst 41 procent. Vanochtend liet de koers een licht herstel zien van ruim 5 procent.

Dat het slecht gaat met Getronics betekent niet dat de markt voor it-dienstverlening ten dode is opgeschreven, zegt analist Thijs Berkelder van HSBC. ,,De markt wordt eindelijk volwassen.'' Getronics heeft dit volgens de analist te laat ingezien.

,,Vanaf het begin van de jaren negentig waren er alleen maar kansen'', zegt Berkelder. De pc deed op grote schaal intrede in het bedrijfsleven. Bedrijven schakelden over op zogeheten ERP-systemen, centrale computers die het kloppend hart van netwerken vormen en waaraan allerlei software kan worden gekoppeld. ,,De markt was overspannen. Er was veel vraag en weinig aanbod. Iedere idioot kon geld verdienen in de automatisering.''

Vooral 1998 was een topjaar. Mogelijke computerproblemen rondom de milleniumwisseling zorgden voor goed gevulde orderportefeuilles. Het was iedereen duidelijk dat 2000 na zoveel voorspoed alleen maar een slecht jaar kon worden.

Voor leveranciers van pc's en netwerkapparatuur, zoals Getronics, is het een buitengewoon zwart jaar. De belangrijkste investeringen in hardware zijn vorig jaar gedaan, in de strijd tegen de milleniumbug. Het duurt drie tot vier jaar voordat deze investeringen zijn afgeschreven. Pas vanaf volgend jaar zal de markt voor pc's weer aantrekken, zo verwacht Berkelder. ,,Maar het zal niet zoals in 1998 zijn, eerder zoals in 1996: gewoon een goed jaar.''

Investeringen in nieuwe software worden door bedrijven vaak gekoppeld aan de aanschaf van nieuwe pc's. De ene markt zet de andere onder druk. Getronics handelt op software-gebied hoofdzakelijk in de producten van het Amerikaanse Microsoft. ,,Een laagwaardige markt'', aldus Berkelder. Windows Millenium, de jongste versie van het veelgebruikte besturingsprogramma van Microsoft, legt het af tegen zijn voorganger. Windows 98 is inmiddels een ,,redelijk stabiel'' product, de meeste mensen weten hoe het besturingsprogramma werkt. De diensten van Getronics (via helpdesks) zijn daardoor overbodig.

Getronics opereert in een rijpe markt waar de winstmarges kleiner zijn. Een concurrent als CSS (Computer Services Solutions) heeft volgens Berkelder tijdig ingezien dat het gras groener is bij, bijvoorbeeld, de telecomsector. CSS bereikt inmiddels 35 procent van zijn omzet dankzij it-dienstverlening op het gebied van telecommunicatie. Het heeft eenvoudig kunnen omschakelen omdat het vele malen kleiner is dan Getronics.

Getronics zoekt overigens wel naar graziger weiden. Het probeert marktaandeel te veroveren op bedrijven als Cap Gemini, CMG en Pink Roccade, die hoofdzakelijk optreden als adviseurs en niet actief zijn op het gebied van hardware. Met consultancy is nog een aardige cent te verdienen, maar Getronics is tot nu toe geen serieuze bedreiging gebleken voor de concurrentie.

,,Getronics zit in een dubbele squeeze'', zegt Berkelder. ,,Ze willen hun eigen markt verlaten omdat deze onder druk staat, maar zijn in de nieuwe markt nog te klein om een rol van betekenis te spelen.'' Winnaars in de it-dienstverlening hebben ofwel schaalgrootte ofwel een nichepositie, zegt Berkelder.

Getronics hééft schaalgroote en is daar altijd trots op geweest, vooral sinds de overname van de Amerikaanse branchegenoot Wang in juni 1999. Achteraf is de toegevoegde waarde van Wang klein gebleken. Het bedrijf is gericht op infrastructuur en dat is een sport die Getronics al beoefend. Intussen heeft de samensmelting van de twee bedrijven wel veel energie, tijd en geld gekost. Berkelder: ,,Ja, Getronics heeft schaalgrootte, maar wel in de verkeerde business.''

    • Stéphane Alonso