Een stembiljet kan heel wat hebben

Stembiljetten zijn bij handmatige hertelling niet zomaar te manipuleren, zo wijst een test met magnetron, ventilator , auto en kat uit.

Amerika spreekt vandaag tijdens de traditionele kalkoen-maaltijd voor Thanksgiving vooral over `dimples' en `chads'. Republikeinen winden zich er over op, Democraten putten hun laatste hoop uit de kuiltjes en rondjes die Gore's laatste kans betekenen om meer stemmen te halen dan Bush.

Republikeinen hebben de afgelopen twee weken hun verzet tegen het beoordelen van onduidelijk geprikte stembiljetten steeds verder opgevoerd. Zij klagen dat het bij herhaling aanraken van de stembiljetten steeds meer rondjes eruit doet vallen, waardoor de Democraat Gore stemmen `steelt'. Eén Republikeinse waarnemer zei dat hij duizenden `chads' op de grond had zien liggen. Als het waar was, had Gore intussen duizenden stemmen gewonnen moeten hebben. De oogst is voor de Democraat daarentegen uiterst mager. Maar de beschuldigingen vliegen door de ether en drijven Gore in het defensief. Verrassend genoeg kregen de Democraten die telling van alle stemmen eisen in Florida, steun uit onverdachte hoek.

De Wall Street Journal, die zeker in haar commentaren de Republikeinse partij dagelijks rechts inhaalt, deed een warentest en stelde vast dat het zo'n vaart niet loopt met het expres per ongeluk eruit laten vallen van rondjes bij de naam van Gore, of welke kandidaat ook. De WSJ kreeg een stapel door nieuwere techniek achterhaalde stemkaarten uit San Francisco. Exact dezelfde soort kaarten die in Florida is gebruikt.

Eerst werd een stembiljet van ruim twee meter hoogte op de grond gegooid. Aantal losgelaten rondjes: nul. Toen werd een biljet voor een kamerventilator geplakt en twee minuten hard rondgedraaid. Losgelaten rondjes: nul. Daarna reed de krant met een Volvo stationwagon uit 1984 tien keer over een stembiljet, dat daartoe in een oprijlaan was neergelegd. Losgelaten rondjes: nul.

Een stembiljet werd tien keer hard tegen een scherpe tafelrand geslagen. Oogst: nul. Een biljet werd in de wasdroger rondgedraaid en tien minuten op maximale snelheid rondgedraaid. Nul. De magnetron-test (tien minuten op maximale sterkte) leverde ook niets op. Toen rolde men de stemkaart in de lengte op, als een sigaar; daarna werd het biljet uitgerold en weer andersom opgerold; ten slotte werd het biljet gladgestreken. Opbrengst: nul losse rondjes.

Het biljet werd stevig tegen een zes jaar oude kat gewreven. Bedoeling was dat ook die test tien minuten zou duren, maar de kat werkte niet mee. De test had na dertig seconden nog geen los rondje opgeleverd. Pas een bad van tien minuten in een frituurpan met kokende olie leverde het eerste en enige zwemmende rondje op. Maar dat kwam doordat de test-laborant met zijn vork in het biljet had geprikt. Het biljet kwam volkomen zwart uit de olie, met alle andere rondjes stevig op hun plaats.

HARTAANVAL CheneyPagina 4