Een lok van de diva

Vlak voordat hij haar verliet om met Jacqueline Kennedy te trouwen, schonk Aristoteles Onassis een witte nerts-bolero aan Maria Callas. Het cadeau wordt op 2 december, de dag waarop Callas 77 jaar zou zijn geworden, geveild bij Drouot-Montaigne in Parijs. De bolero wordt geschat op 100.000 à 150.000 FF en is een van de ongeveer 2.500 te veilen voorwerpen, afkomstig uit het persoonlijke bezit van de diva assoluta. Het is de eerste veiling van haar persoonlijke bezittingen, garderobe en archieven sinds Callas op 16 september 1977 eenzaam stierf in haar Parijse appartement, ontroostbaar door het verlies van haar goddelijke stem en door de breuk met Onassis. Ze was slechts 53 jaar.

Een van de meest fascinerende stukken op de veiling is haar `porte-bonheur' (talisman), een Heilige Familie, geschilderd in de 18de eeuw door Cignaroli (geschat op 800.000 FF), die zij in 1947 van haar toekomstige echtgenoot Meneghini cadeau kreeg aan de vooravond van haar operadebuut in Italië in de arena van Verona. En wat voor debuut, een triomf! Dit kleine schilderijtje verliet haar nooit. Op een avond in Wenen ontdekte ze dat ze het in haar huis in Milaan had laten liggen. Ze stuurde een privé-vliegtuig en stelde de voorstelling uit totdat het weer in haar bezit was.

Veilingmeester Fréderic Chambre rekent op een groot succes: ,,Callas blijft ons fascineren. Niet alleen door haar uitzonderlijke talent, maar ook door het mysterie rond haar dood en de mislukte liefdesaffaire met een van de rijkste mannen ter wereld''. De veiling is ongetwijfeld de eerste en laatste gelegenheid voor Callas-fans om een relikwie van haar te bemachtigen. Want er is geen enkele plek waar Callas-bewonderaars kunnen mediteren of haar kunnen vereren. ,,Callas' stem is onsterfelijk gemaakt op de miljoenen verkochte platen, maar er is niets over van haar fysieke aanwezigheid in deze wereld'', schrijft de Italiaanse journalist Renzo Allegri, auteur van Callas by Callas, een biografie van de diva. ,,Er is geen museum, noch een graf of monument om een bloemetje bij neer te leggen. Want, om onverklaarbare redenen, gerechtvaardigd door een zogenaamd testament waar men nooit een schriftelijk bewijs van zag, werd Callas gecremeerd en werd haar as over de Egeïsche Zee uitgestrooid.'' Wegens het ontbreken van een testament besloot een rechtbank de erfenis te verdelen tussen Callas' ex-echtgenoot Giovanni Battista Meneghini en haar moeder en zuster.

De items die geveild worden, zijn eigendom van twee hartstochtelijke operaliefhebbers en verzamelaars, de Italiaan Ilario Tamassia en de Griek Nicolas Petsalis-Diomidis, die Callas' bezittingen van de twee families kochten in de hoop een museum te stichten. Maar dat is niet gelukt.

Wat zou de fanmail waard zijn, alleen geadresserd aan `La Divina' zonder naam of adres, dat zorgvuldig door de postbeambte in potlood is aangevuld? Of haar correspondentie met de Italiaanse regisseur Luchino Visconti? Haar hoeden gesigneerd Maria Volpi, Biki en Lanvin (geschat op 13.000 à 20.000 FF), de talrijke paren schoenen (maat 39,5) en laarzen (6.000 à 20.000 FF), handschoenen, kousen, lingerie en prachtige toiletten, waaronder haar favoriete kledingstuk, een zijden kimono met veelkleurige bloemen (40.000 à 60.000 FF)? En de foto's waarop ze eerst vormloos, dan heel slank is – ze verloor 30 kilo tussen La Gioconda in 1952 en Don Carlos in 1954? Of haar bakelieten bril met dikke glazen (60.000 à 90.000 FF), het symbool van haar legendarische bijziendheid (Callas zag haar medespelers maar nauwelijks en de dirigent helemaal niet)? En hoeveel zullen de kastanje-bruine haarlok (in de catalogus voor 15.000 à 25.000 FF) en haar kanten corset (30.000 à 40.000 FF), waar rijke fetisjisten ongetwijfeld om zullen vechten, opbrengen? Alleen de doffe klank van de hamer kan daar op 2 en 3 december een antwoord op geven.

Veiling Maria Callas, souvenirs d'une légende.

Kijkdagen van 25 nov t/m 1 dec, veiling op 2 dec om 20u en 3 dec om 16u (reserveren verplicht) bij Drouot-Montaigne, 15 Avenue Montaigne, Parijs.

Inl Etude Calmels Chambre Cohen, 0033147703889; tijdens kijkdagen en veiling 0033148002091; www.theauctionchannel.com Frans/Engelstalige catalogus (400 pag en 450 illustr in kleur, 400 FF.

    • Hadewych Bouvard