`Dode kinderen goed voor Arafats zaak'

Aan de rechterzijde in de Israëlische politiek wordt geroepen om een veel harder optreden tegen de Palestijnen dan nu het geval is. Regeerde Netanyahu nog maar, stelt men, dan zou Israël nu niet zo zwak staan.

,,Er is geen reden om op Palestijnse kinderen te schieten. Zo'n beleid is er ook niet. Maar we moeten wel de (Palestijnse) strijdkrachten harde slagen toebrengen'', zegt dr. Uzi Arad, onder het bewind van premier Benjamin Netanyahu diens adviseur ter bestrijding van terrorisme uit de Mossad. Onder Netanyahu, die volgens alle opiniepeilingen premier Barak nu in een strijd om het premierschap ruimschoots zou verslaan, zou Israël niet in zo'n zwakke positie zijn gekomen, meent dr. Arad. ,,Netanyahu zou geweld tegenover geweld stellen, matiging tegenover matiging'', zegt hij.

Kort voor het gesprek, maandag, komt uit de Gazastrook het nieuws van de aanslag op de Israëlische schoolbus. Het bericht zet dr. Arad onder spanning.

Hoe verklaart U het grote aantal gedode Palestijnse kinderen?

,,Onze soldaten schieten met rubberkogels. De Palestijnse kinderen rennen naar voren. Ze komen massaal op de soldaten af. Ze worden aangemoedigd dat te doen. Het wordt hun ingeprent zelfmoordenaars te worden.''

Waarom wordt op kinderen geschoten?

,,Er zijn veel kinderen in de Palestijnse maatschappij. De soldaten schieten met rubberkogels op oproerkraaiers.''

Is het aantal doden onder de kinderen het werk van scherpschutters?

,,De scherpschutters schieten niet op kinderen. Ze schieten op strijders.''

De krant Ha'aretz meldt [in een vraaggesprek met een scherpschutter] dat de legerleiding scherpschutters toestaat om op kinderen boven 12 jaar te schieten.

,,Dat schreef Amira Hess, die journaliste van Ha'aretz. Ik hoop voor je dat je niet op haar vertrouwt. Natuurlijk gebeurt het dat er op kinderen wordt geschoten. Maar het is geen beleid. Arafat is een cynische persoonlijkheid. Hij weet dat doodgeschoten kinderen goed voor zijn zaak zijn. Hij maakt er op cynische manier gebruik van. Dat heb ik gehoord''.

Van wie hebt U dat gehoord?

,,Van hem zelf.''

Arafat zei dat?

,,Hij zei het. Ik heb het gehoord. Hij zei het tegen zijn manschappen. In Hebron, drie jaar geleden, toen er onlusten waren, zei hij het.'' Arad mompelt dat hij dergelijke informatie van de Mossad heeft. ,,Arafat zei dat er `nu lijken van onze kinderen op de TV te zien moeten zijn. Dat hebben we nodig.' Arafat heeft dat heel koelbloedig gezegd. Denk je soms dat hij gek is? Als Arafat niet wil dat er kinderen worden gedood is het dan soms zo moeilijk voor hem om ze uit de buurt van het gevaar te houden? Hij slaat uit de kinderlijken winst. Geef me maar een bewijs dat Arafat niet wil dat Palestijnse kinderen worden gedood. Laat me een order zien die Arafat naar scholen heeft gestuurd dat kinderen niet mogen deelnemen aan demonstraties. De mensen moeten de waarheid weten.''

Brengen kinderen die stenen gooien Israëlische soldaten in levensgevaar?

,,Ze gooien ook met molotovcocktails. Van achter die kinderen wordt op onze soldaten geschoten.''

Dr. Arad windt zich op. Zweetdruppels parelen op zijn voorhoofd. Daarna volgt een lange tirade tegen Arafat en zijn zelfbestuur. Hij heeft het over die corrupte, incompetente bende rondom Arafat die niets doet voor het welzijn van het Palestijnse volk en de zak volpropt met geld van de donorlanden. ,,Kwam er in de EU soms geen rapport uit waarin de corruptie in het Palestijnse zelfbestuur aan de kaak werd gesteld'', zegt hij om zijn argumenten tegen Arafat kracht bij te zetten.

Volgens Arad kan er absoluut niets op het politieke vlak met Arafat worden bereikt. Het beste zou het zijn hem als leider van het Palestijnse volk te vervangen. ,,Arafat stelt onaanvaardbare eisen, hij is volledig onbetrouwbaar'', zegt hij en dan volgen weer volzinnen die de Palestijnse leider demoniseren. ,,Hij lijkt op een Afrikaanse dictator die van parades en rode lopers houdt.'' Met groot uithoudingsvermogen stuurt de Palestijnse leider volgens dr. Arad aan op de stichting van een Palestijnse staat in gebieden die Israël in 1967 bezette. Met de Palestijnse vluchtelingen als het paard van Troje in Israël zal hij daarna proberen met steun van de Israëlische Palestijnen van Israël ook een Palestijnse staat te maken. Jordanië zal ook onder de Palestijnse vlag komen en dan is er in het historische Britse mandaatgebied over Palestina in verschillende formaties een Palestijnse meerderheid.

Dr. Arad verlangt terug naar de dagen toen hij achter de schermen invloed had op het beleid van premier Netanyahu. Die had volgens hem tenminste een coherente politiek en was niet de gevangene, zoals premier Barak, van het axioma dat er geen andere keus is dan via onderhandelingen tot een oplossing te komen. ,,Deze politiek van Barak heeft tot gevolg dat het leger wordt verlamd. Henry Kissinger (de vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken) zou de politiek van Barak een nul geven. Baraks politiek lijdt onder ingebouwde tegenstellingen en leidt tot niets.''

    • Salomon Bouman