Docomo tempert UMTS-enthousiasme

De mobiele telefonie van de derde generatie zou weleens niet de omzetgroei kunnen opleveren waar menig Europees telecomconcern op hoopt. De vele miljarden die de ondernemingen hebben gestoken in UMTS-vergunningen voor onder meer snel internetten via de mobiele telefoon, zullen moeilijk te rechtvaardigen zijn. Dit heeft Keiichi Enoki, bij het Japanse NTT Docomo verantwoordelijk voor mobiel internetten, gezegd in een vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times. De KPN-partner is sinds februari vorig jaar actief met i-mode, een tussenvorm tussen GSM en UMTS.

Uit proeven met UMTS blijkt dat het systeem niet geschikt is om grote bestanden aan beeld en geluid te verzenden, aldus Enoki. Juist met die grote bestanden zouden de telecomconcerns veel nieuwe omzet kunnen boeken. Docomo verwacht dan ook dat hooguit 10 à 15 seconden beeld of geluid zal worden aangeboden als `preview'. De klant kan dan later thuis via zijn pc de films of muziek bestellen.