Design

Paraaf

De eerste serie lampen die Jacco Maris ontwierp, de Ruban Plié, werd gekenmerkt door een overdaad aan barokke krullen en riep associaties op met welig tierende wingerd. Zijn nieuwste ontwerp, Paraaf, is een stuk zakelijker. Gebleven is het organische karakter, maar de krullen zijn gestileerde golven geworden en de lamp straalt een krachtige helderheid uit. Maris' nieuwe handtekening getuigt van volwassenheid. De lamp is uitgevoerd in roestvrij staal en is te krijgen als wandarmatuur, plafonnière, tafellamp en kroonluchter.

*Paraaf: wandlamp ƒ675, plafond/tafel ƒ1.175, hang ƒ1.875. Verkrijgbaar bij verlichtingsspeciaalzaken door het hele land. Inl 076-5319622 (Jacco Maris).

Dekbedovertrekken

Met de winter in het achterhoofd, lanceert fabrikant Ritzenhoff een nieuwe lijn dekbedovertrekken, genaamd Belle de Nuit. Vier ontwerpers bogen zich over de winterse bedbedekking, gemaakt van zacht maar stevig zijdekatoen. In alle gevallen gaat het om overtrekken met een verschillende boven- en onderkant. Zo combineerde Maria Christina Hamel gele zonnetjes op een dieprode achtergrond met hartjes op een geel vlak. Ook de dessins van Petra Peschkes wolkenveld en bloemenwei en Michael Sieger sterrenhemel en gestileerde zon zijn redelijk strak vergeleken met de doorgaans explosieve kleurenrijkdom van de Ritzenhoff-ontwerpen. Alleen Roger Seldens lappendeken vol lachebekjes past naadloos in de bonte traditie van de Duitse fabrikant van huishoudelijk design.

*Dekbedovertrek van Ritzenhoff ƒ145. Verkrijgbaar bij detailhandelaren door het hele land.

Zitmeubels

Jan Melis en Ben Oostrom van het nieuwe Rotterdamse ontwerpbureau MNO hebben een duidelijke filosofie: een meubel is zoals je het noemt. Zo is Pil de bijzonder toepasselijke naam van de poef waarmee zij dit jaar debuteerden op de designbeurs van Londen. De 60 centimeter hoge reuzentablet van grijs of roze polyethyleen voelt zacht aan, maar de vulling van polyuretaan zorgt voor stevigheid. Het gebruikte materiaal is pvc-vrij en bestand tegen regen en wind, dus de poef kan ook dienst doen als tuinmeubel. Een ander model met de naam Donut een zachte ring met een doorsnede van een meter gelijkend op, jawel, een donut bevindt zich nog in het prototype-stadium, maar gooit hoge ogen als eigentijdse opvolger van de zitzak. Totdat er een producent voor wordt gevonden, wordt dit zitmeubel alleen gemaakt op bestelling.

*Pil ƒ500, Donut ƒ4.000 (alleen op bestelling) Inl 010-4259696 (Jan Melis) of www.janmelis.nl

Kapstokje

Plakhaakjes scoren hoog op de lijst van huislijke ergernissen: ze zitten altijd scheef en laten al los zodra er maar een theedoek aan hangt. Meertens Magermans en Helmien van den Heuvel ontwierpen een alternatief: de Boo, een houten ophanghaakje dat met een zilverkleurig kettinkje aan het plafond hangt. Behalve in de keuken, kan de Boo gebruikt worden als kapstok in de garderobe, kledinghaak in de slaapkamer of handdoekhaak in de badkamer. Het haakje, dat te krijgen is in de kleuren naturel, vaalblauw en Zweeds rood, kan worden opgehangen in een bundel of in een rij.

*Boo ƒ30. Verkrijgbaar bij detailhandelaren door het hele land. Inl Present Time Almere 036-5358888 of www.mema.nl

Swatch Bijoux

Voor sommige mensen is een horloge het maximum dat zij aan sieraden aan hun lijf willen hebben, voor anderen kan versiering niet uitbundig genoeg zijn. Fabrikant Swatch besefte dat en besloot de sieradenlijn Swatch Bijoux uit te brengen die past bij de hippe uurwerken van dit merk. Onder de naam Translucent brengen de Zwitserse horlogemakers een armband, halsketting en oorbellen gemaakt van veelkleurige siliconen dobbelsteentjes en zilver. Iets minder robuust is de collectie Antagoniste, een serie ringen, oorbellen, armbanden en hangers. De speciaal hiervoor ontwikkelde kunststof nylon is op verschillende manieren toegepast: in gekrulde lusjes als reliëf op een hanger, in lijnen over een vingerkootje gespannen tussen twee delen van een ring of elastisch bengelend in een oorhanger.

*Swatch Bijoux: Translucent: tussen ƒ55 en ƒ110. Antagoniste: tussen ƒ35 en ƒ85. Verkrijgbaar bij juweliers door het hele land.

Paso

Een `ziteiland' noemt fabrikant Montis de Paso van ontwerper Gijs Papavoine en dat is zo'n slechte term nog niet. Het meubelstuk laat zich namelijk gebruiken als bank, bed, divan of hangplek. De basis van het ontwerp is een sober zitvlak met zachte, ronde vormen en korte, aluminium poten. Daar kunnen naar behoefte halfronde kussens, zijwanden en een rugsteun met uitschuiftafeltje en kussens aan worden toegevoegd. Met een simpele ingreep kan het meubelstuk worden opgebouwd of afgebroken om te voldoen aan de wensen van het moment. Met zijn gedekte kleuren en strakke ontwerp is de Paso niet opdringerig aanwezig.

*Paso (Montis) vanaf ƒ3.015 (onderdelen los te koop). Verkrijgbaar bij meubelzaken door het hele land. Inl (Montis) 0162-377777 of www.montis.nl

Paraaf

In de rubriek design (in de krant van donderdag 23 november, pagina 24) staat een verkeerde afbeelding bij het stukje over de Paraaf van Jacco Maris. De afgebeelde lamp is de Ruban Plié en niet de Paraaf.