Centimeterruzie in luxe wijk

Een fout van een landmeter levert de Groningse Piccardthof een te smalle straat op. Bewoners vrezen nu de komst van tweeverdieners met twee auto's. Het woonplezier in de wijk wordt bedreigd.

Een meetfout van de landmeter heeft de Groningse Piccardthof in rep en roer gebracht. De 22 nieuwe stadsvilla's, die een dezer weken worden opgeleverd, staan op de verkeerde plaats – zoals gepland tegenover vier luxe villa's, maar wel 65 centimeter dichterbij dan de bedoeling. Gevolg: een veel te smalle straat.

Villabewoonster Marga van den Hende woont met haar gezin twee maanden in een van de villa's in de nieuwbouwwijk in het zuiden van de stad. Door de gemeente aangeprezen als ruim en groen. Van den Hende: ,, Daar is straks niet veel van over. Wij wonen in een smalle straat, zonder trottoirs, met uitzicht op lelijke hekken van garages en auto's voor onze neus.''

De boze villabewoners ontdekten al in een vroeg stadium dat de garages van de overburen te dicht bij de straat kwamen te staan. ,,Dat ziet een leek'', schampert Van den Hende. Ze ziet de bui al hangen. ,,Straks wonen hier natuurlijk veel tweeverdieners met twee auto's. Eén daarvan wordt straks voor onze woonkamer geparkeerd.'' Om maar te zwijgen van de overlast van auto's die de brede villa-oprit moeten benutten om de draai naar de garage te kunnen maken. ,,Het wordt hier een puinhoop'', zucht Van den Hende.

De gemeente Groningen en aannemer Wilma Bouw in Groningen reageerden ,,luchtig'' op de fout, zegt de bewoonster. Binnenkort volgt overleg tussen bewoners, aannemer en gemeente. Een reeks opties heeft reeds de revue gepasseerd. Een oplossing is volgens Van den Hende om De Lepelaar een eenrichtingsstraat te maken. Maar daarvoor voelt de gemeente niets. ,,Dan moeten bewoners eindeloos omrijden'', meent een woordvoerder.

De gemeente op haar beurt ziet wel iets in het idee van aannemer Wilma Bouw om een stukje tuin van de villabewoners terug te kopen. ,,Dan krijgen wij tenminste een stukje van onze openbare ruimte terug, waar we 65 centimeter op hebben ingeleverd. Daar kan dan een stuk straat worden aangelegd'', aldus de gemeentewoordvoerder.

Maar dat is juist weer iets wat de bewoners per se nìet willen. Een parkeerhaven pal voor de deur? Nooit! Van den Hende: ,,Dan staan die auto's zowat bij ons in de kamer. Zo worden we nog meer in onze vrijheid beknot.'' Terugkopen door Wilma Bouw is overigens niet op voorhand onbespreekbaar, zegt ze. ,,Maar dan moet die 65 centimeter een groenstrook worden, zodat de weg optisch breder wordt'', meent bewoonster Van den Hende.

Projectontwikkelaar Harry Schuil van Wilma Bouw is zo langzamerhand ,,hartstikke pissig'' over alle publiciteit. Want laten we nu wel wezen: ,,Er is een meetfoutje gemaakt. Dat kan gebeuren als ergens gewerkt wordt.'' Van een conflict met de bewoners is geen sprake, beklemtoont hij. ,,In goed overleg met hen willen we dit keurig oplossen.''