Bij Oranje op de loer

,,Is er over de verloving gesproken?'' vraagt de verslaggeefster van het Journaal over de logeerpartij van de Zorreguieta's op het koninklijk paleis.

De grijns van Kok verstart, ik zie zijn hersenen kraken en hij besluit zichzelf een andere vraag te stellen: ,,Uw vraag was, is dit een aankondiging van een nieuwe fase? Het antwoord is dus nee. We zullen dit rustig afwachten en de ontmoeting heeft geen andere, verdergaande betekenis dan ik zojuist gezegd heb.'' Iedere kijker weet het antwoord, dat de premier niet mag geven.

Toch is er ongebruikelijke openheid: rijksvoorlichter Eef Brouwers bevestigde een verhaal van roddelblad Privé dat zo definitief tot de respectabele rangen doordrong. Hoofdredacteur Wilma Nanninga troonde in oranje jurk bij Sonja Barend in het gezaghebbende praatprogramma B&W. Kamerlid Rehwinkel, de diplomatieke PvdA-specialist van het koninklijk huis, hing aan haar lippen toen ze vertelde over haar primeur. De alerte fotograaf had afgelopen zaterdag onderweg uit België de Porsche van de prins zien langssuizen. Hij besloot de auto te volgen maar aan zijn bumper kleefde een blauwe Audi, die toeterde en flitste, kortom prinselijk rijgedrag. Hij keek nog eens goed naar de bestuurster en zag Máxima. Ze haalde hem rechts in en wie zaten op de achterbank? Haar ouders. De fotograaf schoot er achteraan en de rit eindigde bij paleis Noordeinde. Het hele weekeinde lag Privé in de bosjes en ze zagen ook dat de Zorreguieta's naar de Van Vollenhovens gingen.

Maartje van Weegen, de Oranjeverslaggeefster van de NOS, zei trots dat ze niet in de bosjes ligt en daar schuilt nou precies het succes van Privé. De verloving van Beatrix is ook bekend geworden door een fotograaf die bij Soestdijk postte. Van Weegen meldde terloops een verrassende primeur: de Zorreguieta's hadden al in juli bij Prins Willem-Alexander gelogeerd. Vader vond Amsterdam een fantastische stad. Dat wist ze al een hele tijd.

Waarom had ze het dan niet eerder gemeld, vroeg Sonja Barend. ,,Het is niet iets waarmee je in het Journaal, het Radio 1-Journaal komt. Het zijn dingen die je eens verpakt, op Prinsjesdag'', zei ze. Ze wist ook te melden dat pa Zorreguieta contact had met Nederland over uitspraken die hij deed in de pers. Ik stond paf. Het hele land en de politiek in opwinding over de rol van potentiële schoonvader Zorreguieta in de wrede Argentijnse dictatuur en Van Weegen beschouwt zijn verblijf in het prinselijke paleis niet als groot nieuws. ,,Je bent erger dan Rehwinkel'', zei Barend later tegen Van Weegen.

Zo gaat dat vaak met royalty-verslaggevers: zodra ze goed geïnformeerd zijn, gaan ze het koninklijk huis beschermen en houden ze hun mond. Misschien worden ze anders gestraft met uitsluiting en dan komen ze niet op de receptie maar moeten ze in de bosjes gaan liggen zoals de verachte collega's van Privé. De openheid van de rijksvoorlichtingsdienst zou dat kunnen veranderen.

Het royalty-programma van RTL, Van koninklijke huize, wil serieus genomen worden maar loopt nog te vaak aan de leiband van de Oranje-verslaggever van Story. Als hij zo gezaghebbend vertelt, weet je nooit waar hij het verhaal vandaan heeft. Gisteren hadden ze een scherpe reportage over de koninklijke jacht met opnamen en reacties van dierenbeschermers. Mij lijkt dat een zwijn op het koninklijke jachtterrein beter af is dan een bij de bio-industrie geïnterneerd varken, maar de meeste onderdanen van Hare Majesteit denken daar zo niet over. Hun standpunt krijgt meer gewicht naarmate Nederland voller wordt.

Het schijnt dat de koningin zelf ook wel eens het geweer ter hand neemt. Prins Bernhard heeft zijn pacemaker links laten inplanten om het geweer rechts aan de schouder te kunnen zetten. Pieter van Vollenhoven schiet. Alle Oranje-zoons doen het, zeker Willem-Alexander. Alleen prins Claus en prinses Margriet hebben bezwaren. Hoe weten die natuurbeschermers dat? Bij al die beelden van zwijnenjacht zag ik geen Oranjes. Vaker op de loer liggen.

    • Maarten Huygen