Belgische justitie duikt in L&H

Het parket in Ieper heeft in de zaak Lernhout & Hauspie (L&H) een opsporingsonderzoek tegen onbekenden geopend naar mogelijke valsheid in geschrifte en overtreding van de regelgeving voor jaarrekeningen. Dat heeft het parket in de West-Vlaamse gemeente, vestigingsplaats van het spraaktechnologiebedrijf L&H, bevestigd. Eerder had de Ieperse justitie al een informatief vooronderzoek aangekondigd. Op grond van de resultaten is nu besloten tot een strafrechtelijk onderzoek.

L&H ligt al geruime tijd onder vuur sinds publicaties in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal over `spookfirma's' in Singapore. Volgens L&H gaat het om licentie-overeenkomsten voor spraaktechnologieën. Ook zou volgens The Wall Street Journal zaken worden gedaan met niet bestaande klanten in Zuid-Korea. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC opende enkele maanden geleden een onderzoek naar de financiële rapportages van het Ieperse bedrijf. Ook lopen er verschillende accountantsonderzoeken. In de VS hebben beleggers klachten ingediend na de ineenstorting van het aandeel L&H op de Nasdaq. In België zijn dergelijke klachten in voorbereiding.

L&H kondigde twee weken geleden aan dat het de financiële verslagen over 1998 en 1999 en de eerste helft van 2000 gaat herzien wegens ,,bepaalde fouten en onregelmatigheden''. De affaire heeft intussen geleid tot het terugtreden van Jo Lernout en Pol Hauspie als co-voorzitters van het spraaktechnologiebedrijf. De Nederlander Roel Pieper (ex-Philips) werd benoemd als voorzitter van de raad van commissarissen. Vandaag werd ook bekend dat Pol Hauspie uit de toezichthoudende raad verdwijnt, evenals de leden Nico Willaert en Gaston Bastiaens.

Het onderzoek van de Ieperse justitie wordt uitgevoerd door de Centrale Dienst ter Bestrijding van de Georganiseerde Financiële en Economische Delinquentie, die over veel deskundigheid beschikt, in samenwerking met de gerechtelijke politie van Ieper.