ABN Amro koopt bank in Michigan

ABN Amro, Nederlands grootste bank, koopt voor 2,75 miljard dollar (7,1 miljard gulden) een bank in de Amerikaanse staat Michigan. Dit heeft ABN Amro gisteren bekendgemaakt.

Met de overname versterkt ABN Amro zijn positie in de Verenigde Staten, een van de drie thuismarkten naast Nederland en Brazilië. ,,We hebben nu in het Midden Westen een vergelijkbare positie als in Nederland'', zei bestuurslid J.M. de Jong van ABN Amro vanochtend op een persconferentie in Amsterdam. ,,Dat gebied is zo groot als Duitsland, Frankrijk en Italië bij elkaar en heeft een zelfde bruto nationaal product als Duitsland.'' In totaal krijgt ABN Amro in de VS nu 450 kantoren in het Midden Westen (rond Chicago en Detroit) en zo'n 100 kantoren op Long Island bij New York.

Met het kantorennetwerk wil ABN Amro de lokale consumenten en het lokale kleine - en middelgrote bedrijfsleven bedienen. ABN Amro voegt de Michigan National Corporation samen met zijn eigen Standard Federal Bancorporation in dezelfde staat. Samen hebben die banken 368 kantoren, 7.000 medewerkers en een balanstotaal van 32 miljard dollar (83 miljard gulden). De kostenbesparingen van de fusie moeten oplopen tot minimaal 100 miljoen dollar per jaar.

De overname die contant wordt betaald, moet in maart volgend jaar worden afgerond en zal vanaf 2002 bijdrage aan de winst per aandeel. ABN Amro wil de overname financieren uit opbrengsten van een lopende reorganisatie die 1 miljard euro moet vrijmaken. Daarnaast komt de bank mogelijk met een emissie van aandelen en zal ABN Amro mogelijk bedrijfsonderdelen verkopen. ,,Het duurt nog enige tijd voordat we daarover moeten beslissen'', zei De Jong.

ABN Amro kocht de spaarbank Standard Federal in 1996. De afgelopen vier jaar heeft de ABN Amro voortdurend geprobeerd Michigan National los te weken van zijn eigenaar National Australia. ,,Maatgevend is dat wij marktleider willen zijn in de regio's waar we actief zijn'', zei bestuurslid J. Kuiper, verantwoordelijk voor de Amerikaanse activiteiten. De nieuwe combinatie krijgt rond de stad Detroit een marktaandeel van 23 procent en is daarmee bijna even groot als de twee belangrijkste concurrenten Comerica en Bank One.

De regio rond Detroit kent volgens Kuiper een stevige groei. De problemen van de autoindustrie worden gecompenseerd door de opkomst van veel nieuwe, kleine dienstverlenende bedrijven. ,,De groei van de vraag naar bankdiensten was afgelopen jaar 8 à 10 procent'', zei Kuiper. ,,Dat zal volgend jaar wat minder zijn maar daarna weer aantrekken''.

OVERNAMEREEKSPagina 16