Zagallo ontkent invloed sponsor in WK-finale

Voormalig bondscoach Mario Zagallo heeft gisteren voor een Braziliaanse congrescommissie ontkend dat sponsor Nike tijdens zijn bewind het spelersbeleid bij het Braziliaanse voetbalbalelftal bepaalde.

,,Ik koos het team zelf. Er is nooit enige invloed geweest van de bond of sponsor Nike. Was dat wel gebeurd, dan had ik ontslag genomen'', verklaarde de trainer, die moest aangeven waarom sterspeler Ronaldo in de finale was opgesteld ondanks dat hij kort daarvoor onwel was geworden. De getuigenis van Zagallo duurde drie uur.

Het onderzoek van de commissie richt zich op de nauwe band tussen de Braziliaanse voetbalbond en sportkledinggigant Nike. Velen zien de commerciële samenwerking als een bedreiging voor de soevereiniteit van de voetbalbond.

De 69-jarige Zagallo verklaarde dat hij Ronaldo had opgesteld na goedkeuring door de medische staf. De steraanvaller faalde hopeloos. Brazilië verloor de finale met 3-0 van Frankrijk en Zagallo werd een week later ontslagen als bondscoach.

,,Ronaldo was onderzocht in een Franse kliniek. De resultaten had ik gekregen. Die waren in orde. Ronaldo wilde zelf ook spelen. Daarnaast zaten er thuis 160 miljoen Brazilianen die eisten dat hij zou spelen'', zei de toenmalige coach.

,,Ik had een contract met de bond. Dat was alles. Ik had niets te maken met de problemen tussen de bond en de sponsor'', zei Zagallo.