Waterplant veroorzaakt problemen

– Het lijkt een leuk en goedkoop plantje, maar de waterschappen en het ministerie van Landbouw vinden het een ramp: ,,De Grote waternavel is niet te stoppen', zegt G. de Jong van Waterschap Friesland. Maar het plantje dat vijvers, sloten en kanalen verstopt is gewoon te koop in tuincentra. Vooral in Noord-Brabant, Friesland en Zuid-Holland veroorzaakt de waterplant grote problemen. De Unie van Waterschappen en het ministerie van Landbouw hebben een verbod van het plantje gevraagd. De Grote waternavel groeit zo hard dat de doorstroming van het water in gevaar komt, en al het leven dat licht nodig heeft in het water uitsterft. De bladeren liggen op het wateroppervlak, de wortels vormen onder water een dik pakket en groeien explosief, volgens De Jong zelfs met tientallen centimeters per dag.

Het ministerie van Landbouw heeft een handel-, vervoer- en bezitverbod voorgesteld en wil dit in de nieuwe Flora- en Faunawet opnemen. Deze wet moet nog door de Tweede Kamer zou begin volgens jaar in moeten gaan. Tot dan zijn er maar twee manieren om van de Grote waternavel of te komen: verbranden of hopen op een strenge winter. De bijna niet te stoppen Grote waternavel kan niet tegen vorst.

Het probleem van de Grote waternavel wordt onder meer veroorzaakt door vijverbezitters. Als de plantjes in de achtertuin te hard groeien, worden de restanten weggegooid. Het plantje groeit door en zoekt haar weg naar het water. Tuincentrum Intratuin in Leeuwarden verkoopt gemiddeld één Grote waternavel per dag, voor ƒ1,95 per stuk. T. Sikkes van Intratuin: ,,De plantjes zijn razend populair. Het is misschien een ramp voor de natuur, het is wel prachtig tuinspul. Zelf heb ik mijn vijver er ook mee vol liggen.'

(Foto Wil Meinderts, Natura)

Waternavel

De foto van een waterplant (in de krant van woensdag 22 november, pagina 3) was niet de Grote waternavel, zoals gemeld, maar de Gewone waternavel. Het blad van de Gewone waternavel is niet ingesneden, dit in tegenstelling tot de Grote waternavel. De overlast in sloten en vijvers wordt veroorzaakt door de Grote waternavel.