Uit en tegelijk thuis in je vakantiebungalow

Vakantiehuisjes mogen soms permanent worden bewoond, vindt staatssecretaris Remkes. Provincies en gemeenten zijn tegen.

Dirk Karssen, een alleenstaande man van begin dertig, bladert driftig in de Stadsomroeper, op zoek naar woonadvertenties. Sinds augustus woont hij in de bosrijke stilte van bungalowpark de Loohof, vlak buiten de gemeente Ermelo. Niet dat hij hierom heeft gevraagd. ,,Liever woonde ik in Ermelo zélf.'' Het krappe woningaanbod dwong hem in een bungalow te trekken. De gemeente hield hem niet tegen, maar voor hoe lang nog? ,,Willen ze weer gaan controleren? Laten ze eerst voor fatsoenlijke huizen zorgen.''

Net als veel andere plaatsen op de Veluwe kent Ermelo, dat 128 vakantieparken huisvest, een groot aantal permanente bewoners van recreatiewoningen. Soms Ermeloërs die op zoek zijn naar woonruimte, maar ook vaak mensen van buiten de gemeente, die goedkoop in een bungalow willen wonen. Randstedelingen veelal, die getrokken worden door de rust en de bereikbaarheid van de Veluwe.

Hoeveel het er in Ermelo zijn is niet bekend schattingen lopen uiteen van enkele honderden tot tweeduizend. In heel Nederland gebruiken volgens de Landelijke Vereniging voor Permanent Wonen (LVPW) bijna 100.000 mensen hun vakantiewoning als enige huis.

In de vorige week verschenen nota `Mensen, wensen, wonen' geeft staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) gemeenten de ruimte permanente bewoning van recreatiewoningen soms toe te staan. Niet altijd is het onderscheid tussen een vakantiehuis en een normale woning duidelijk te trekken, vindt Remkes. Bij twijfelgevallen moeten bewoners daarom onder enkele voorwaarden een woonvergunning krijgen voor recreatiehuizen. In gevallen waar dat onderscheid wél duidelijk is, moeten gemeenten echter strenger optreden. Ermelo verbood vaste bewoning van vakantiehuizen in 1993, maar heeft de bewoners meestal met rust gelaten. ,,Tot voor kort hebben we gedoogvergunningen afgeleverd, maar daar zijn we van teruggekomen'', zegt een woordvoerder. ,,Het gedogen heeft averechts gewerkt, de bewoning van vakantiehuizen werd meer regel dan uitzondering.'' Ermelo ziet de `nomaden' liever vandaag dan morgen vertrekken. Het toeristische karakter van de recreatieparken gaat verloren en Ermelo loopt rijksinkomsten en belastingen mis door het onbekende aantal `spookinwoners' die elders in het land een postadres hebben. Sinds kort gaat een controleur de parken langs.

De meeste provincies en gemeenten reageren afkeurend op de nota van Remkes. ,,Wij zijn net bezig het jarenlange gedogen terug te draaien, komt de staatssecretaris er met een verwarrende nota doorheen fietsen'', vindt de Gelderse gedeputeerde T. Peters (CDA). Omdat Remkes enerzijds woningen wil vrijgeven, maar tegelijk met strengere regels komt, wekt hij volgens Peters valse hoop bij bewoners van vakantiehuizen. ,,Al onze pogingen om met zachte hand van een grote groep mensen af te komen, worden zo tenietgedaan.''

Van het vrijgeven van woningen zal in de praktijk dan ook weinig komen, denkt Peters. Ook Ermelo voelt er nog weinig voor. Gemeentewoordvoerder J. Oerlemans: ,,We zullen nog wel zien welke vaart het loopt. Een vakantiehuis moet aan heel wat eisen voldoen om vrijgegeven te worden.''

Bovendien, iedere vrijgegeven vakantiewoning gaat af van het aantal huizen dat de gemeente mag bouwen, waardoor het vrijgeven van een vakantiewoning wel heel onaantrekkelijk is.

,,Wie heeft nou last van ons?'', zegt H. van der Meer, een geboren Amsterdamse, in haar bungalow in het aangrenzende park De Hanenburg. Uit en toch thuis, heet een vakantiehuis verderop. De gemeente loopt helemaal geen geld mis, vindt ze, integendeel. ,,De middenstand in Ermelo profiteert ervan en wij betalen netjes toeristenbelasting. Bovendien keek de gemeente jarenlang de andere kant op.''

Voorzitter M. van Roekel van de LVPW, die de belangen behartigt van de permanente bewoners van vakantiehuizen, is gematigd enthousiast over de nota. ,,Het is positief dat er meer erkenning komt voor mensen die ervoor kiezen permanent in een vakantiehuis te wonen.'' Bewoners van vakantiehuizen zijn volgens haar steeds vaker aangeschoten wild. ,,Tandenborstels tellen, naar binnen gluren, veel leden krijgen de laatste tijd te maken met opdringerige controleurs. Als gemeenten nog meer macht krijgen, zal die controle alleen maar toenemen.''

    • Guus Valk