`Tijdnood rond veiling van radio'

De veiling van radiofrequenties in Nederland en de daaropvolgende reorganisatie van de FM-band is niet haalbaar voor 1 september 2001. Dat betogen vertegenwoordigers van commerciële radiostations en de exploitanten van zendmasten. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat de Nederlandse radiofrequenties moet verdelen, bestrijdt dit.

De belangenvereniging van de commerciële radiozenders (VCR) en de exploitanten van zendmasten, Nozema en Broadcast Partners, stellen dat de Nederlandse planning onhaalbaar is. De internationale onderhandelingen over de frequenties zijn nog niet afgerond en er is onvoldoende tijd om zendmasten en zendinstallaties aan te passen. In internationale afspraken is vastgelegd dat Nederland op 1 september volgend jaar frequenties, die nu in gebruik zijn bij Nederlandse zenders, inlevert ten behoeve van een Europese herverdeling van frequenties. Op die dag verlopen ook de tijdelijke zendvergunningen van de commerciële radiostations.

De publieke omroep krijgt nieuwe frequenties toegewezen, de commerciële zenders moeten ze op een veiling verwerven. Nieuwe technologie en een betere planning scheppen meer ruimte voor radiostations, met name op de lucratieve FM-band. Voor de luisteraar betekent de revisie waarschijnlijk een groter aanbod en een verhuizing van zijn favoriete station. Het ministerie gaat er van uit dat de ingrijpende reorganisatie van de Nederlandse radio wel op tijd gereed zal zijn. ,,We staan onder grote tijdsdruk, maar we houden vast aan het schema'', aldus een woordvoerder.

Een aantal buitenlandse radio-ondernemingen overweegt om deel te nemen aan de Nederlandse veiling. Hun interesse is zo serieus dat ze gehoord worden tijdens vertrouwelijke consultaties die de overheid voorafgaand aan de veiling organiseert.

Het Amerikaanse Emmis en het Britse Capital Radio, beide beursgenoteerd en uit op internationale expansie, volgen de voorbereiding van de Nederlandse veiling op de voet. ,,We denken serieus na over deelname'', zegt Deb Smulyan, van Emmis International in Parijs. ,,We nemen pas een definitief besluit als er duidelijkheid over de veiling en het Nederlandse frequentiebeleid bestaat.''

Frequentiestrijd

pagina 18

    • Michel Kerres